Sala de premsa

Palamós i la Generalitat recuperen la història de l'escola de Palamós utilitzada com a refugi durant la guerra

query_builder   29 octubre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Palamós i la Generalitat recuperen la història de l'escola de Palamós utilitzada com a refugi durant la guerra

Demà, 30 d'octubre, a les 17.30 h, es descobrirà el plafó que recorda el refugi ubicat a l'escola i que ha rebut el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat
L’acte comptarà amb la participació d’alumnes del col·legi Ruiz Giménez i palamosins que van amagar-se al refugi ubicat al pati de l’escola durant la guerra
 
L’Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Generalitat, commemorarà demà (17.30 h) el 75è aniversari de l’escola pública Ruiz Giménez amb la descoberta de dos plafons que recorden la història del centre educatiu. Un dels dos plafons recupera la història del refugi ubicat en el pati del col·legi i que es va utilitzar durant la Guerra Civil. El plafó permet conèixer la funció i característiques d’aquest refugi que encara es troba ubicat en el mateix indret. La recuperació d’aquest element l’ha dut a terme l’Ajuntament de Palamós amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica (Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació). La senyalització de l’escola de Palamós s’inclou en la Xarxa Espais de Memòria de Catalunya, una xarxa de rutes i espais de memòria de tot el país impulsada per la Generalitat (DG de Memòria Democràtica).
 
Participaran a l’acte palamosins que van utilitzar el refugi de l’escola Ruiz Giménez durant la Guerra Civil i alumnes actuals del centre. També hi seran presents el director dels Serveis Territorials a Girona del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Marc Vidal; l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, i la directora del CEIP Ruiz Giménez, Lourdes Valls.
 
El gener de l’any 1937, Palamós va construir el refugi de l'Escola del municipi. Ubicat a 8 ó 10 metres de profunditat, el refugi tenia 4 accessos i una cabuda per a 400 persones aproximadament. Actualment, encara queda dempeus un dels quatre accessos originals. L’estructura actual s’estén al llarg de 117 metres de passadissos practicables amb set braços de galeries que són a una profunditat d’uns 2,5 metres des del nivell del pati. El refugi està excavat a la roca manualment, amb alternança entre túnels únicament de pedra granítica i túnels estabilitzats amb murs i volta d’obra ceràmica.

La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat de la Generalitat responsable de les polítiques públiques de memòria històrica.

17:30|.Escola Pública Ruiz Giménez (C/. Foment)|Palamós (El Baix Empordà)

75è aniversari de l'Escola Ruiz Giménez de Palamós