Sala de premsa

Les Terres de l'Ebre commemoren el 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre amb el suport de la Generalitat

query_builder   14 novembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Les Terres de l'Ebre commemoren el 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre amb el suport de la Generalitat

Dissabte, 15 de novembre, a les 10 h, la directora general de la Memòria Democràtica, M.Jesús Bono, participarà en els actes a Flix que recorden els fets de la Batalla de l'Ebre
Diumenge, 16 de novembre, se celebraran diversos actes commemoratius a la Fatarella. Els actes han rebut el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica

Flix, la Fatarella i Corbera d’Ebre celebraran els dies 15 i 16 de novembre unes jornades commemoratives amb motiu del 70è aniversari de la Batalla de l’Ebre. Els actes, els han organitzat les associacions Lo Riu i La Cana, sota la coordinació del COMEBE, que compta amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica.
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà, dissabte, 15 de novembre (10 h), en la inauguració de l’exposició  “El XV C.E de la República i Il campo trincerato di Fatarella” a la sala d’exposicions Ca Don Ventura de Flix. A continuació, es presentarà la museïtzació del refugi antiaeri del carrer Sant Josep. També hi assistirà als actes la directora dels Serveis Territorials a Terres de l’Ebre del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Pilar Andreu. 
A la tarda (17 h), a la sala de “La Social” (Girona, 6) diversos historiadors i familiars de soldats de l’exèrcit republicà participaran en la conferència “El final de la Batalla de l’Ebre”. També hi assistirà la directora general M. Jesús Bono. Entre els familiars, hi participaran la filla del cap del XV Cos de l’Exèrcit, el tinent coronel Manuel Tagüeña, Carmen Tagüeña; i la filla del cap de l’estat major de la 35 divisió internacional del XV Cos de l’Exèrcit republicà, Julián Heríquez Caubin, Laura Henríquez. A més, hi participarà Teodoro González, fill del cap d’enginyers del XV C.E., Teodoro González. Aquest va ser l’enginyer que va dissenyar i executar els ponts i mitjans de pas de l’Ebre entre Mequinensa i Móra d’Ebre. González també va ser el responsable del desenvolupament de les infraestructures del XV C.E, i de la línia fortificada de la Fatarella.
 
Actes commemoratius de la Fatarella i Corbera d’Ebre

Diumenge 16 de novembre, l’historiador Àngel Solà, impartirà la conferència “La Fatarella el 1938” al Casal de la Vila de la Fatarella (Av. de Catalunya, s/n). Posteriorment, es farà una visita guiada a la línia fortificada de la serra de la Fatarella. La línia fortificada ha estat restaurada per Lo Riu i l’associació per a l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica. L’acte de cloenda tindrà lloc, més tard, al pont de ferro de Flix (carretera C-12), on l’associació per la defensa del patrimoni històric de Flix i els descendents dels comandaments del XV C.E. de la república inauguraran un monument.
D’altra banda, diumenge a Corbera d’Ebre, la directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, participarà (12 h) en el concert homenatge amb què es tanquen els actes que commemoren el 70è aniversari de la Batalla de l’Ebre. El concert anirà a càrrec de l’Orfeó de Gandesa. Hi assistiran, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvador, i l’alcalde de Corbera d’Ebre, Sebastià Frisach.
XV Cos d’exèrcit de la república 

En els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre, el XV Cos d’exèrcit de la república, va emplaçar el seu comandament a la serra de la Fatarella, des de la qual dirigia i donava suport a desenes de milers de soldats. També des d’aquest emplaçament, una línia fortificada protegia la retirada dels soldats per l’arc format entre Ascó, Flix i Riba-roja. Actualment, d’aquesta línia fortificada encara es poden trobar restes dels refugis, camins i pavimentacions.
Els dies 14 i 15 de novembre de 1938, les tropes franquistes van topar amb aquest camp fortificat, defensat per la 15 BM 35 Divisió. Sota la protecció d’aquesta Divisió, l’exèrcit de l’Ebre va replegar-se creuant el riu per Flix i Riba-roja d’Ebre. D’aquesta manera van finalitzar els 115 dies de combats de la Batalla de l’Ebre. 
La Direcció General de la Memòria Democràtica és al unitat del Govern que impulsa les polítiques públiques de recuperació de la memòria. Entre les seves actuacions, aquesta DG treballa amb el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) per a la recuperació i senyalització de patrimoni memorial de les Terres de l’Ebre, que forment part del Pla dels Espais de Memòria impulsats per la Generalitat a tot Catalunya. 
AGENDA D’ACTES 70È ANIVERSARI DE LA BATALLA DE L’EBRE
 
TEMA: INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ “EL CAMPO TRINCERATO DI FATARELLA”
DIA: DISSABTE, 15 DE NOVEMBRE DE 2008
HORA: 10 H
LLOC: SALA D’EXPOSICIONS CA DON VENTURA. CARRER MAJOR, 16. FLIX (Ribera d’Ebre)
 
TEMA: CONFERÈNCIA “EL FINAL DE LA BATALLA DE L’EBRE”
DIA: DISSABTE, 15 DE NOVEMBRE DE 2008
HORA: 17 H
LLOC: SALA DE “LA SOCIAL”. CARRER GIRONA, 6. FLIX (Ribera d’Ebre)
 
TEMA: CONFERÈNCIA “LA FATARELLA EL 1938”
DIA: DIUMENGE, 16 DE NOVEMBRE DE 2008
HORA: 9 H
LLOC: CASAL DE LA VILA. AVINGUDA DE CATALUNYA, S/N. LA FATARELLA (Terra Alta)

12:00|.Plaça Sant Pere, s/n|Corbera d'Ebre (La Terra Alta)

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participaran en els actes que recorden els fets de la Batalla de l'Ebre.