Sala de premsa

La Noguera celebra el 70è aniversari de l'ocupació militar al front del Segre amb el suport de la Generalitat

query_builder   7 novembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Noguera celebra el 70è aniversari de l'ocupació militar al front del Segre amb el suport de la Generalitat

Dissabte, 8 de novembre de 2008, a les 12 h, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en la inauguració de l'exposició sobre la Guerra Civil al front del Segre
Dissabte, 8 de novembre de 2008, a les 12 hores, s’inaugurarà una exposició sobre la Guerra Civil al front del Segre al Casal Municipal de Camarasa. En la inauguració de la mostra hi participaran el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Vicent Font, i l’alcalde de Camarasa, Josep Vendrell.
 
La mostra recull mapes, material bèl·lic i fotografies per explicar l'arribada de les forces franquistes a Lleida el desembre de 1938, quan va esclatar una guerra de trinxeres a les posicions del cap de pont de Balaguer. Durant els 9 mesos de l’ofensiva de l’exèrcit de Franco al front del Segre, es calcula que van morir 10.000 soldats dels dos bàndols, molts dels quals eren nois de 17 i 18 anys.
 
L’exposició, que es podrà veure fins al 8 de desembre al Casal Municipal de Camarasa, s’estructura en dues parts. D’una banda, es recopilen materials militars originals dels dos bàndols, com ara uniformes, cartografia, màscares antigàs, cascs, insígnies, etc. També es mostren objectes de la vida quotidiana, com ara monedes, cartes, comunicats de desapareguts i cartells de propaganda.
 
D’altra banda, el material s’acompanya d’una mostra gràfica i narrativa dels esdeveniments en les diferents fases de l’avanç franquista amb dades de la munició consumida, la cartografia de l’enfrontament al front del Segre, fotografies fetes pels mateixos soldats, etc.
 
La inauguració de l’exposició dissabte dóna el tret de sortida al conjunt d’actes que se celebraran amb motiu del 70è aniversari de l’ocupació militar al front del Segre. Els actes els han organitzat l’Ajuntament de Camarasa juntament amb el Consell Comarcal de la Noguera i l’Associació d’Estudiosos del front del Segre amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat, la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida.
 
Durant el mes de novembre i fins a principis de desembre hi haurà conferències sobre l’ocupació militar al front del Segre, els maquis a les terres de Lleida i els paper dels ajuntaments en la construcció del règim franquista. També es faran xerrades sobre les memòries de la Guerra a principis del segle XIX.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat del govern que impulsa les polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica i dóna suport a entitats i ajuntaments perquè facin actuacions en aquest àmbit. Els vestigis de la Guerra Civil de Camarasa formen part dels espais senyalitzats del front del Segre de la Xarxa d’Espais que impulsa aquesta DG.

12:00|.Casal Municipal de Camarasa (av. Sant Isidre, s/n)|Camarasa (La Noguera)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell,  el president del Consell Comarcal de la Noguera, Vicent Font, i l’alcalde de Camarasa, Josep Vendrell, participaran en la inauguració de l'exposició sobre l'ocupació militar al front del Segre.