Sala de premsa

El radiosondatge de Barcelona s'integra a la Xarxa Meteorològica Mundial

query_builder   15 desembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El radiosondatge de Barcelona s'integra a la Xarxa Meteorològica Mundial

.
El director del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez, i el catedràtic del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, Jeroni Lorente, presentaran demà dimarts, 16 de desembre, la integració del radiosondatge que es fa a Barcelona a la Xarxa Meteorològica Mundial. El radiosondatge permet conèixer el comportament atmosfèric local i contribuir a l’operativitat meteorològica mundial de manera diària i ininterrompuda. Ara, les dades científiques dels radiosondatges s’integraran als butlletins d’intercanvi regional de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) dins la Xarxa Meteorològica Mundial, i estaran a l’abast de tota la comunitat meteorològica internacional.
 
Aquestes observacions, que fa la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, són úniques a tot Catalunya i van iniciar-se ja fa 10 anys. Dos cops al dia (a les 12 h i a les 00 h), s’obtenen dades de l’estat de l’atmosfera en els primers 25-30 quilòmetres d’altura. La tècnica del radiosondatge es basa en el llançament d’un globus inflat amb heli del qual penja una sonda dotada de sensors d’alta tecnologia. Amb les dades obtingudes, es pot conèixer l’estat meteorològic de la troposfera al llarg de la vertical del punt on es fa el radiosondatge.
 
També assistiran a la presentació el cap de l’Àrea de Recerca Aplicada i Modelització del SMC, Jordi Cunillera; el tècnic de l’Àrea de Recerca Aplicada i Modelització del SMC, Jordi Toda; el professor titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB, Bernat Codina, i la tècnica del radiosondatge (la persona que llança el globus), Digna Planas.

12:00|.Departament d'Astronomia i Meteorologia, Facultat de Física de la UB (av. Diagonal, 647)|Barcelona (El Barcelonès)

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez, i el catedràtic del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, Jeroni Lorente, presentaran la integració del radiosondatge que es fa a Barcelona a la Xarxa Meteorològica Mundial.