Sala de premsa

Cervera acull una exposició sobre la Maternitat d'Elna i l'exili produïda per la Generalitat

query_builder   15 desembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Cervera acull una exposició sobre la Maternitat d'Elna i l'exili produïda per la Generalitat

Dimecres, 17 de desembre (19 h), inauguració de la mostra al Museu Comarcal de Cervera
La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica, repassa la història de la maternitat fundada per Elisabeth Eidenbenz per tal que les dones refugiades al sud de França poguessin donar a llum en bones condicions
 
L’exposició “La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, produïda per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat, s’exhibirà des de dimecres fins al 25 de gener al Museu Comarcal de Cervera. Dimecres, 17 de desembre (19 h), se celebrarà la inauguració de la mostra, que comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal; el conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra i regidor de Cultura de la Paeria de Cervera, Juli Lago, i la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés. Assistirà a l’acte el director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Pere Blasco.
 
“La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944” és una exposició fotogràfica que vol recuperar de l’oblit la història de la maternitat d’Elna, on van néixer 597 fills d’exiliades, i la memòria de l’exili de milers de republicans després de la Guerra Civil. S’hi poden veure imatges fotogràfiques de la Maternitat: l’edifici, els nens que hi van néixer, les mares, i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part d’aquestes fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser realitzades per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l’exili de mig milió d’homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939 sota les bombes dels avions franquistes. La mostra es va inaugurar el desembre de 2005 al Palau Robert de Barcelona i, al llarg d’aquests tres anys, ha estat itinerant per tot Catalunya.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica, la unitat del govern responsable de les polítiques de memòria històrica, va produir l’exposició l’any 2005 en col·laboració amb l’ajuntament d’Elna (Rosselló)  per rescatar de l’oblit l’exili i la figura d’Elisabeth Eidenbenz.  Des de llavors s’han produït altres iniciatives amb el mateix objectiu: l’adquisició per part de l’ajuntament d’Elna de l’edifici que va hostatjar la Maternitat; la reconstrucció de la història d’aquesta institució en el llibre també subvencionat per la DG de la Memòria Democràtica, La Maternitat d’Elna, d’Assumpta Montellà; o la trobada de nenes anomenades Elna al Parc de la Ciutadella el passat mes de juny.
 
La Maternitat
La Maternitat d’Elna va ser fundada per Elisabeth Eidenbenz el 1939, mentre cinc-cents mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració, com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de 8 setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i l’abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.
 
 
L’horari de visita de l’exposició és: dimarts a dijous, de 10.30 a 14 h; divendres i dissabte, de 10.30 a 14 h i de 17 a 19 h; i els diumenges i festius, de 10.30 a 14 hores.

19:00|.Museu Comarcal de Cervera (C/. Major 115)|Cervera (La Segarra)

Inauguració de l'exposició "La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili. 1939-1944)