Sala de premsa

El conseller Saura es reuneix amb el fiscal Carlos Castresana, comissionat de l'ONU a Guatemala i impulsor del judici a Pinochet

query_builder   16 desembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El conseller Saura es reuneix amb el fiscal Carlos Castresana, comissionat de l'ONU a Guatemala i impulsor del judici a Pinochet

Dimecres, 17 de desembre, a les 12.30 h, al Parlament de Catalunya
El fiscal, guardonat amb el Premi dels Drets Humans a l’estat espanyol i a l’Argentina, analitzarà dijous la vigència dels Drets Humans coincidint amb el seu seixantè aniversari
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, es reunirà demà (12.30 h) amb el fiscal i comissionat de l’ONU contra la impunitat a Guatemala, Carlos Castresana. Castresana, impulsor del judici a Pinochet i llargament premiat pel seu treball a favor dels drets humans, és a Barcelona convidat pel govern català per participar en la commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. En la reunió de demà, el conseller Saura li oferirà diverses vies de col·laboració del departament d’Interior amb la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala, l’organisme creat pel govern guatemaltec i l’ONU per combatre la impunitat, investigar els grups clandestins que han penetrat dins les estructures de l’Estat i enfortir les institucions estatals.
Commemoració del 60è aniversari dels Drets Humans
Castresana pronunciarà dijous (18.30 h) la conferència “La vigència dels Drets Humans” en un acte institucional a la seu del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (C/Diputació 355). L’organitzen l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació), l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona i la Federació d’ONG pels Drets Humans. En l’acte, també es lliurarà el II Premi de recerca en Drets Humans, que atorga la Generalitat. El guardó, destinat a treballs de recerca centrats en qualsevol aspecte relatiu a la protecció dels drets humans i les llibertats, pretén promoure al nostre país la investigació sobre els drets humans.
 
Carlos Castresana (Madrid 1957) és, des de setembre de 2007, comissionat de l’ONU de la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala, considerat per Nacions Unides un dels països més violents del planeta, on el 98% dels crims comesos queden sense càstig. A més, se’l coneix com l’impulsor del judici a Augusto Pinochet, ja que és l’autor de les denúncies interposades l’any 1996 contra la Juntes Militars d’Argentina i Xile, amb les quals es va iniciar el Cas Pinochet davant l’Audiència Nacional. A l’Estat espanyol, ha estat fiscal dels Tribunals Superiors de Justícia de Catalunya i Madrid, de les Fiscalies Antidroga i Anticorrupció i l’any 2005 va ser nomenat Fiscal del Tribunal Suprem.
 
Ha intervingut com a expert i ponent en diferents conferències i missions de cooperació jurídica amb l’ONU, el Consell d’Europa, la UE, el Banc Mundial, etc. L’any 1997, va rebre el Premi Nacional de Drets Humans a l’Estat espanyol i l’any 1999 va ser guardonat amb el Premi de Drets Humans de l’Associació Argentina de Drets Humans. Doctor Honoris Causa per la Universitat de Guadalajara (Mèxic), Doctor Honoris Causa per la Universitat Central de Santiago de Xile i Medalla d’Honor de la Vicepresidència del Senat de la República de Xile.
 
A les 12.30 h, els mitjans podran prendre imatges de la reunió, al despatx del conseller. A les 13 h aprox, hi haurà declaracions.

12:30|.Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n)|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, es reunirà amb amb el fiscal i comissionat de l’ONU contra la impunitat a Guatemala, Carlos Castresana.