Sala de premsa

Una exposició i una obra de teatre recuperen la història silenciada de les dones durant el franquisme

query_builder   16 desembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Una exposició i una obra de teatre recuperen la història silenciada de les dones durant el franquisme

Dijous, 18 de desembre (19 h), la directora general de la Memòria Democràtica inaugurarà l'exposició al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona
L’exposició “Les preses de Franco” recull l’experiència de dones empresonades durant la dictadura i l’obra de teatre “Dones amb tot el dret” recull la lluita per l’assoliment de la igualtat de drets. L’exposició i l’obra han rebut el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat
 
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà dijous (19 h) en la inauguració de l’exposició “Les preses de Franco”, que ret homenatge a la primera generació de preses polítiques de la dictadura franquista. La mostra, que es podrà veure fins al 7 de febrer, l’ha promogut l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes amb el suport de la Generalitat i l’acull el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
 
L’exposició “Les preses de Franco”, comissariada per l’historiador Fernando Hernández, pretén fer visible una part silenciada de la història de les dones donant a conèixer les històries de moltes dones que, des de la reivindicació política, van obrir una crisi en el model de societat dominant i van desafiar tant el franquisme com la societat patriarcal d’arrels seculars.
 
A través del recull d’imatges, documents, records i testimonis de recluses de tot l’Estat espanyol, es mostra l’experiència penitenciària de les dones a les primeres dècades de la dictadura franquista. L’exposició també posa en evidència la massificació a les presons, convents esdevinguts presons i edificis cedits per l’església per tal de recloure-les.
 
En la inauguració de la mostra també participaran la directora del Centre de Francesca Bonemaison, Carme Alemany; la responsable de la Fundació Catalana d’Investigacions Marxistes, Pilar Massana, i el comissari de l’exposició, Fernando Hernandez. L’acte acabarà amb un recital poètic i musical a càrrec del grup Catorzedabril, que interpretarà un fragment de l’espectacle “Venim d’un silenci”.
 
Dones, amb tot el dret
Divendres (22 h), i també amb l’objectiu de donar visibilitat a les dones empresonades durant el franquisme, s’estrenarà l’obra teatral “Dones, amb tot el dret” a la Sala gran del Centre de Cultura Francesca Bonnemaison. L'obra, dirigida per l'Associació per la Promoció de la Cultura i la Solidaritat Lapsus. També ha comptat amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica de la Generalitat, la unitat del govern responsable de les polítiques de memòria històrica.
 
El muntatge teatral narra els canvis dels drets de les dones catalanes a conseqüència dels diferents règims polítics en els períodes de la Segona República, franquisme i la Transició.
 
Entrada lliure. L’horari de visita de l’exposició és: matins, de dilluns a dissabte, de 11 a 14 h, i tardes, de dilluns a divendres, de 17 a 20 hores.
 

19:00|.Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Sala Rosa Vallespi (C/. Sant Pere Més Baix, 7, 2a)|Barcelona ()

Inauguració de l'exposició "Les preses de Franco"