Sala de premsa

Acte de commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

query_builder   17 desembre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Acte de commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

Demà, 18 de desembre, a les 18.30 h a la seu del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació
El fiscal i comissionat de l’ONU contra la impunitat a Guatemala, Carlos Castresana, analitzarà la vigència dels Drets Humans en una conferència
El conseller Joan Saura lliurarà el II Premi de recerca en Drets Humans, que atorga l’Oficina de promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, presidirà demà (18.30 h) l’acte institucional de commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. En l’acte, el fiscal i comissionat de l’ONU contra la impunitat a Guatemala, Carlos Castresana,  pronunciarà la conferència “La vigència dels Drets Humans”. Castresana va ser l’ impulsor del judici a Pinochet i ha estat llargament premiat pel seu treball a favor dels drets humans.  
En l’acte, també es lliurarà el II Premi de recerca en Drets Humans, que atorga l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat. El guardó, destinat a treballs de recerca centrats en qualsevol aspecte relatiu a la protecció dels drets humans i les llibertats, pretén promoure al nostre país la investigació sobre els drets humans.
 
L’acte institucional de commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans l’organitzen l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació), la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, la Federació d’ONG pels Drets Humans i la Diputació de Barcelona. A més del conseller Saura i el comissionat de l’ONU Carlos Castresana, hi intervindran el regidor de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Mestre; el diputat de la Diputació de Barcelona, Xavier Amor, i el secretari de la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, Xavier Guerrero.
 
Carlos Castresana (Madrid 1957) és, des de setembre de 2007, comissionat de l’ONU de la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala, considerat per Nacions Unides un dels països més violents del planeta, on el 98% dels crims comesos queden sense càstig. A més, se’l coneix com l’impulsor del judici a Augusto Pinochet, ja que és l’autor de les denúncies interposades l’any 1996 contra la Juntes Militars d’Argentina i Xile, amb les quals es va iniciar el Cas Pinochet davant l’Audiència Nacional. A l’Estat espanyol, ha estat fiscal dels Tribunals Superiors de Justícia de Catalunya i Madrid, de les Fiscalies Antidroga i Anticorrupció i l’any 2005 va ser nomenat Fiscal del Tribunal Suprem.
 
Ha intervingut com a expert i ponent en diferents conferències i missions de cooperació jurídica amb l’ONU, el Consell d’Europa, la UE, el Banc Mundial..etc. L’any 1997, va rebre el Premi Nacional de Drets Humans a l’Estat espanyol i l’any 1999 va ser guardonat amb el Premi de Drets Humans de l’Associació Argentina de Drets Humans. Doctor Honoris Causa per la Universitat de Guadalajara (Mèxic); Doctor Honoris Causa per la Universitat Central de Santiago de Xile i Medalla d’Honor de la Vicepresidència del Senat de la República de Xile.
 

18:30|.Departament d'Interior (c. Diputació, 355)|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, presidirà l'acte de commemoració del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, que inclourà el lliurament del II Premi de recerca en Drets Humans i una conferència del fiscal Carlos Castresana.