La DG de Participació Ciutadana i l'Agència Catalana de l'Aigua van obrir el procés participatiu sobre la gestió de l'aigua a la conca del Baix Llobregat-Anoia amb una sessió informativa dimecres passat a Vilanova del Camí
La Generalitat engegarà aquest mes processos similars a la conca de la Muga i el Besòs i, al maig, s’iniciaran a l’Alt i Baix Segre, les Nogueres i l’Ebre
 
Entitats, veïns i administracions celebraran demà dimecres, 12 de març (18.00 h), la segona sessió informativa del procés participatiu sobre la gestió de la conca del Baix Llobregat-Anoia. La primera es va celebrar dimecres passat a Vilanova del Camí. Amb aquestes dues sessions informatives s’engega el procés participatiu perquè la ciutadania defineixi les principals problemàtiques que percep en el territori. Es tracta d’un procés impulsat per la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua per implicar la ciutadania en la gestió de les conques hidrogràfiques, d’acord amb les recomanacions més avançades de la Directiva marc de l’aigua de la Unió Europea (DMA). En la sessió intervindrà el director de Serveis Territorials a Barcelona del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Merino.
 
Aquest procés tracta d’implicar la ciutadania en la gestió de les conques hidrogràfiques, tal com exigeix la Directiva marc de l’aigua de la Unió Europea (DMA) i s’estructura en tres fases, amb una durada total de sis mesos. Demà s’informarà sobre l’abast i el desenvolupament del procés, on seran estudiades les problemàtiques específiques que afecten la conca, la contaminació per l’activitat econòmica o les alteracions morfològiques, entre d’altres.  El procés analitzarà els rius, les zones humides, les aigües subterrànies i les aigües costaneres.
 
Un cop fetes les sessions informatives, s’iniciaran els tallers sectorials que faran la diagnosi de l’estat de la conca i analitzaran les seves problemàtiques. Posteriorment, es debatran les actuacions per a la seva millora a través de grups de treball. Finalment, l’Agència Catalana de l’Aigua es compromet a incorporar aquestes propostes o bé a justificar els motius per no fer-ho en els Plans de Gestió de Conca. Aquest informe de retorn tancarà el procés que es preveu que durarà fins al juliol de 2008.
 
En la sessió informativa de Sant Boi de Llobregat, s’espera la presència d’ajuntaments, representants de sectors industrials, entitats ecologistes, comunitats de regants i associacions de veïns.
 
Aquest mes de març, el Govern també engegarà els processos participatius de la Muga i el Besòs i, al maig, està previst engegar l’Alt Segre, el Baix Segre, les Nogueres i l’Ebre. En total es desenvoluparan setze processos de participació, tenint en compte que ja han finalitzat els processos participatius de les conques del Baix Ter, Alt Ter, Tordera, conca del Foix, Gaià-Francolí, Fluvià, rieres de Llevant, Alt Llobregat i Cardener i Rieres Meridionals.
 
Directiva marc de l’aigua de la Unió Europea
 
La Directiva preveu una nova forma d’entendre i gestionar les conques, atès que concep que l’aigua dels rius no és només un recurs més o menys abundant, sinó que forma part d’un hàbitat natural i social en el qual cal prendre en consideració els diferents elements de l’entorn. La DMA demana als Estats membres que redactin plans de gestió de conca adaptats a aquesta nova concepció i estableix que tant el diagnòstic sobre l’estat de les masses d’aigua a les conques fluvials com el consegüent pla de gestió s’han d’elaborar a través d’un procés en el qual s’incorpori la participació de les diferents parts actores i de la ciutadania.
 
Un cop lliurats els resultats del procés participatiu, l’Agència Catalana de l’Aigua és responsable de redactar els continguts del Pla de gestió. Un cop redactats, caldrà elaborar un document on es comparin les propostes obtingudes en els tallers participatius amb el Pla de gestió que l’ACA redacti.

18:00|. Biblioteca Jordi Rubió Balaguer (C/. Valdiri Aleu, 6-8. Dins parc de la Muntanyeta)|Sant Boi de Llobregat (El Baix Llobregat)

Inici del procés participatiu sobre la gestió de la conca del Baix Llobregat