Sala de premsa

El conseller Tresserras inaugura les restauracions de les esglésies de Santa Maria de Taüll i de Santa Maria de Cardet

query_builder   11 abril 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El conseller Tresserras inaugura les restauracions de les esglésies de Santa Maria de Taüll i de Santa Maria de Cardet

· També presidirà l'acte d'inauguració de la Biblioteca Maria Barbal de Tremp
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, inauguraran demà dissabte, 12 d’abril, l’obra de sospedrament de l’església de Santa Maria de Taüll i la restauració de l’església de Santa Maria de Cardet, al municipi de la Vall de Boí. A la tarda, el conseller Tresserras presidirà l’acte d’inauguració de la biblioteca municipal de Tremp.
 
La visita començarà a les 10.30 hores amb l’arribada del conseller al Centre d’Interpretació del Romànic a Erill-La Vall, al municipi de la Vall de Boí, on assistirà a la reunió del Consorci de la Vall de Boí. A les 12.00 hores el conseller i l’alcalde presidiran l’acte d’inauguració de la restauració de l’església de Santa Maria de Taüll, que finalitzarà amb una explicació sobre el conjunt de l’església i els treballs de restauració que s’hi han efectuat. Un cop acabat l’acte, el conseller i l’alcalde atendran els mitjans de comunicació.
 
L’obra de restauració de l’església de Santa Maria de Taüll tenia com a objectiu estabilitzar els murs i el campanar de l’església, i proporcionar uns fonaments adequats al monument. Els treballs han consistit en la construcció d’uns pilars a banda i banda de la nau, amb uns cables que uneixen cada parell seguint la inclinació de la coberta i que han de garantir la compensació de les forces horitzontals que comporta la inclinació important que pateixen els murs o que comportarien moviments sísmics. També s’ha millorat la fonamentació de l’església pel sistema de micropilots, que trasllada les càrregues a terreny segur, a uns 8 metres de profunditat. Pel que fa al campanar, s’ha implantat una estructura d’acer de pilars i bigues que, tot subjectant lateralment les seves parets, recull i trasllada als fonaments les càrregues que l’afecten. Els fonaments, abans inexistents, són també micropilots de la mateixa llargària.
 
Restauració de l’església de Santa Maria de Cardet
 
A les 13.00 hores, el conseller i l’alcalde de la Vall de Boí inauguraran els treballs de restauració de l’església de Santa Maria de Cardet, al municipi de Cardet. L’acte inclourà explicacions de les obres de restauració. La despesa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació en aquesta obra ha estat de 662.000 euros.
 
 
La restauració ha inclòs la impermeabilització i aïllament de la coberta de l’església, la rehabilitació de la teulada de la sagristia, el rejuntament dels murs exteriors i la consolidació dels revestiments originals no despresos i la restauració dels no recuperables. Així mateix, s’ha repintat l’església, amb els mateixos colors i textures originals; s’ha canviat el terra; s’ha fet més accessible la cripta, i s’han restaurat tots els béns mobles, fent-ne una petita exposició a la sagristia. De la restauració de béns, cal destacar la reproducció del frontal original de l’altar romànic que guarda el Museu Nacional d’Art de Catalunya, que serà instal·lada al desembre a la seva ubicació original a l’església. Per últim, les obres també han suposat la instal·lació de calefacció a l’interior del temple.
 
Biblioteca municipal de Tremp
 
A la tarda, el conseller Tresserras es traslladarà a l’Ajuntament de Tremp on, a les 19.00 hores, mantindrà una breu reunió amb membres del consistori. A les 19.30 hores, Joan Manuel Tresserras i l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, presidiran l’acte d’inauguració de la biblioteca Maria Barbal de Tremp.
 
La Biblioteca Maria Barbal, que substitueix l’antiga biblioteca municipal de Tremp, està distribuïda en tres plantes i ocupa el recinte d’un antic teatre que ha estat rehabilitat per a l’ús bibliotecari, i del qual s’ha recuperat i remodelat la façana original. L’equipament, a banda d’incloure tots els serveis necessaris per a desenvolupar adequadament l’activitat bibliotecària a les dues primeres dependències, també compta amb una sala polivalent, ubicada a la tercera planta, que es podrà utilitzar per acollir presentacions de llibres, xerrades o conferències.
 
Aquesta biblioteca, que rep el nom en homenatge a l’escriptora trempolina Maria Barbal, té una superfície de 661 m² i disposa d’un fons inicial de 15.000 documents i 77 subscripcions a diaris i revistes. A més, té serveis d’informació i préstec; consulta i lectura; formació i suport; promoció cultural; accés a Internet, a través de 10 ordinadors d’ús públic, i servei multimèdia i ofimàtica. Amb aquest equipament es culmina el procés d’ampliació i millora del servei bibliotecari a la població.
 
El cost total de la biblioteca ha estat d’1.748.999,40 euros, dels quals 947.073,06 corresponen a la Generalitat de Catalunya.
 
 
 
 
Convocatòria
Acte >>  
Visita del conseller Tresserras a la Vall de Boí i a Tremp
Dia >>
Dissabte, 12 d’abril de 2008
Hores i llocs >>
·          12:00 hores – Inauguració església Santa Maria de Taüll
·          13:00 hores – Inauguració església Santa Maria de Cardet
·          19:30 hores – Inauguració Biblioteca Maria Barbal. Plaça de la Creu, 1. Tremp
 

12:00|.Església Santa Maria de Taüll |Vall de Boí (Alta Ribagorça)

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, inaugurarà les restauracions de les esglésies de Santa Maria de Taüll i de Santa Maria de Cardet.