Sala de premsa

El Centre d'Estudis Lacetans presenta un web per difondre la memòria del Solsonès amb el suport de la Generalitat

query_builder   14 maig 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El Centre d'Estudis Lacetans presenta un web per difondre la memòria del Solsonès amb el suport de la Generalitat

Dijous, 15 de maig, la Direcció General de la Memòria Democràtica participa en l’acte de presentació del web sobre les víctimes de la guerra civil i el franquisme al Solsonès
El Centre d’Estudis Lacetans (CEL) del Solsonès presentarà demà dijous, 15 de maig (20 h), un web per preservar i difondre la memòria col·lectiva del Solsonès. La pàgina recupera la història de les víctimes del Solsonès entre els anys 1939 i 1950 provocades pel conflicte de la guerra civil i la repressió franquista. El web www.lacetans.org/memoria forma part del treball de recerca “Víctimes de la guerra civil i el franquisme al Solsonès” fet pels historiadors Esther Miralles i Jordi Guixé, i que ha comptat amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica.
 
El web conté un cercador de persones mortes o desaparegudes a la comarca del Solsonès durant la guerra civil, la postguerra i el franquisme. En la base de dades s’ofereix informació del naixement i dades de la data, el lloc i la causa de la mort. També es pot consultar un àlbum fotogràfic dels monuments als caiguts durant la guerra civil a Solsona i un recull de bibliografia. El contingut de la pàgina s’anirà actualitzant amb nova documentació de recerca sobre la memòria recent al Solsonès (consells de guerra, fotografies, articles, documentació pública i privada, etc.).
 
A més, el web recull informació de les activitats de recuperació de la memòria històrica impulsades pel CEL amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica durant aquests dos últims anys. Entre aquestes, la recerca "Guerra civil i primer franquisme al Solsonès" i la recuperació de la memòria de la reraguarda al Prepirineu: desertors, emboscats i refugiats al Solsonès.
Participaran en l’acte de presentació del web el director de Serveis territorials del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació el director de Serveis territorials del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a la Catalunya Central, Carles Llussà; el president del Consell Comarcal del Solsonès,  Marià Chaure; la presidenta del CEL, Montse Creus; la coautora de l’estudi “Víctimes de la guerra civil i el franquisme al Solsonès”, Esther Miralles, i el responsable de Projectes i Espais de la Memòria de la DG de la Memòria Democràtica, Jordi Guixé.
 
Fa més de deu anys que el Centre d'Estudis Lacetans (CEL) treballa en la promoció de la recerca, difusió, estudi i conservació del patrimoni cultural del Solsonès. El CEL promou la recerca i conservació del patrimoni natural i arqueològic, i també difon la història de la comarca, des de la II República fins a la transició democràtica.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat del govern encarregada d’impulsar una política pública de recuperació de la memòria democràtica.

20:00|.Consell Comarcal del Solsonès (C/.Dominics, 14. Palau Llobera)|Solsona (El Solsonès)

Presentació del web sobre les víctimes de la guerra civil i el franquisme al Solsonès