Sala de premsa

Santa Perpètua de Mogoda acull una exposició sobre la Maternitat d'Elna i l'exili organitzada per la Generalitat

query_builder   15 maig 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Santa Perpètua de Mogoda acull una exposició sobre la Maternitat d'Elna i l'exili organitzada per la Generalitat

Divendres, 16 de maig (20 h), "La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944" s'instal•la a la Granja Espai Cultural de Santa Perpètua de Mogoda
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà divendres, 16 de maig (20 h), en l’acte d’inauguració de l’exposició “La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, a La Granja Espai Cultural de Santa Perpètua de Mogoda.
 
L’exposició, organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, es podrà visitar fins al 8 de juny. En l’acte també participaran l’alcalde de Santa Perpètua de Mogoda, Manuel Ruíz; la regidora de Cultura, Rosa Rovira, i el president del Centre de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), Pere Garcia.

“La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944” és una exposició fotogràfica que vol recuperar de l’oblit la història de la maternitat d’Elna, on van néixer 597 fills d’exiliades, i la memòria de l’exili de milers de republicans després de la Guerra Civil. S’hi poden veure imatges fotogràfiques de la Maternitat: l’edifici, els nens que hi van néixer, les mares, i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part d’aquestes fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser realitzades per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l’exili de mig milió d’homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939 sota les bombes dels avions franquistes.  La mostra es va inaugurar el desembre de 2005 al Palau Robert de Barcelona i d’aleshores ençà ha estat itinerant per tot Catalunya.
 
La mostra, realitzada en col·laboració amb l’ajuntament d’Elna (Rosselló), és una de les iniciatives per rescatar de l’oblit l’exili i la figura d’Elisabeth Eidenbenz, però n’hi ha d’altres: l’adquisició per part de l’ajuntament d’Elna de l’edifici que va hostatjar la Maternitat i la reconstrucció de la història d’aquesta institució en el llibre també subvencionat per la DG de la Memòria Democràtica, “La Maternitat d’Elna”, d’Assumpta Montellà.
 
La Maternitat
La Maternitat d’Elna va ser fundada per Elisabeth Eidenbenz el 1939, mentre cinc-cents mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de 8 setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.
 
 
HORARI DE VISITA DE L’EXPOSICIÓ:
-Dimecres, dijous i divendres, de 18 h a 20.30 h
-Dissabte, d’11 h a 13.30 h
-Diumenge, de 12 a 14 h
 
Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de premsa del DIREP:
93 552 61 09/ 08

20:00|.La Granja Espai Cultural (pl. de l'Era, s/n)|Santa Perpètua de Mogoda (El Vallès Occidental)

La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participarà en l’acte d’inauguració de l’exposició “La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”.