Sala de premsa

Comencen els treballs d'exhumació de la fossa comuna de Gurb

query_builder   5 juny 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Comencen els treballs d'exhumació de la fossa comuna de Gurb

L'exhumació servirà per establir un protocol que guïi les actuacions futures en aquest àmbit un cop aprovada la Llei de Fosses

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica) ha iniciat els treballs d’exhumació de la fossa comuna de Gurb (Osona), coordinats per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després de les primeres actuacions per preparar la zona, s’han iniciat els treballs per a la recuperació i la posterior identificació dels cossos de la fossa, on es pensa que hi ha les restes de prop d’una vintena de víctimes. Entre les restes, es pensa que hi ha les de quatre soldats de Gavà reclamades per les seves famílies des de fa molts anys.
 
Participen en els treballs d’excavació un total d’11 investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (5 antropòlegs i 4 arqueòlegs) i de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (2 forenses).
 
L’objectiu de la prova pilot és establir un protocol que guiï les actuacions futures en aquest àmbit un cop aprovada la Llei de Fosses, ara en tràmit parlamentari. El protocol establirà les passes que s’hauran de fer a nivell institucional i científic, detallant la metodologia interdisciplinària que caldrà seguir quan s’aprovi una exhumació.
 
Demà, a les 11.30h, els mitjans de comunicació podran prendre imatges dels treballs inicials. La doctora Assumpció Malgosa (professora d’Antropologia Física de la UAB i coordinadora de l’equip d’investigadors) i Queralt Soler, (historiadora i responsable de la Unitat de Desapareguts i Fosses Comunes de la DG de la Memòria Democràtica de la Generalitat) informaran de les tasques científiques que s’hi estan realitzant.
 
 
Per als mitjans de comunicació que no hagin estat mai a la fossa i no coneguin el camí, el punt de trobada serà l’ajuntament de Gurb a les 11.15h. Des d’allà, sortirem cap a la fossa.
 

11:15|.Ajuntament de Gurb|Gurb (Osona)

La responsable de la Unitat de Fosses i Despareguts de la Direcció General de Memòria Democràtica, Queralt Solé, informarà de l'inici dels treballs d'exhumació de la fossa de Gurb.