Sala de premsa

El conseller Saura clou el Seminari Internacional "Drets Humans i Justícia Transicional: Gestionant el passat"

query_builder   30 juny 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El conseller Saura clou el Seminari Internacional "Drets Humans i Justícia Transicional: Gestionant el passat"

Demà dimarts, 1 de juliol (18.30 h), a la Casa de Convalescència de Barcelona
En el seminari, que se celebra avui i demà a Barcelona, catorze experts reflexionaran sobre els mecanismes de la justícia en els processos de pau i la reparació de les víctimes en els conflictes de Rwanda, Congo, Guatemala, Colòmbia, etc.
 
Demà al matí, el director de l’acusació particular en el “cas Pinochet”, Joan Garcés, se centrarà en les víctimes i el paper de la justícia en la reconciliació
 
Dimarts a la tarda, l’assessor de programes de REDRESS, Lutz Oette, analitzarà la implementació dels mecanismes de justícia en contextos de post-conflicte
 
 
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, clourà demà, 1 de juliol (18.30 h), el seminari internacional “Drets Humans i Justícia Transicional: Gestionant el passat”, que ha reunit a catorze experts per analitzar les polítiques de justícia en els països inmersos en un procés de pau després d’un conflicte. En el seminari participen experts en els mecanismes de la justícia transicional de França, Bèlgica, Irlanda i Estats Units. Les jornades, organitzades per l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans i l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, se celebren avui i demà a la Casa Convalescència de Barcelona.
 
En la cloenda també participaran el director de l’Escola de Cultura de Pau, Vicenç Fisas, i el doctor en ciències polítiques a la Universitat de la Sorbona i director de l’acusació particular i popular en el “cas Pinochet”, Joan Garcés. D’altra banda, Garcés intervindrà demà al matí (9.30 h) en la taula rodona sobre “Les víctimes: la justícia com a motor o obstacle per a la reconciliació”.
 
La justícia transicional la formen un conjunt de mecanismes judicials i extrajudicials que s’engenguen en societats en transició d’un conflicte armat cap a la pau o d’una dictadura cap a la democràcia. Entre les seves eines, la justícia transicionals compta amb els tribunals internacionals, les comissions d’investigació, la rehabilitació i indemnització de les víctimes, etc.
 
L’objectiu del seminari és, tal com hem dit abans, analitzar les polítiques i pràctiques de justícia en les societats que han patit un conflicte armat o han viscut situacions de violacions sistèmàtiques dels drets humans. Per tirar endavant processos de construcció de pau i de reparació de les víctimes, les societats compten amb diferents instruments judicials, polítics i socials. Durant les jornades, que han començat avui, s’analitzaran alguns contextos de conflictes que han provocat massacres i genocidis com ara Rwanda, Congo, Guatemala, Colòmbia, etc., i els mecanismes de justícia que han utilitzat per gestionar el post-conflicte.
 
Per fer-ho, es comptarà amb la participació de destacats experts internacionals, com ara diversos membres del Centre Internacional per a la Justícia Transicional (CIJT), l’assessor de programes de REDRESS (organització que treballa per a la rehabilitació de persones que han patit tortures), Lutz Oette. Per parlar dels límits i els processos de la justícia en la gestió del passat també hi participarà la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat. D’altra banda, el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, Xavier Badia, participarà demà dimarts (15 h) en la taula sobre la implementació dels mecanismes de justícia en contextos de post-conflicte.
 
La majoria de la seixantena de persones que assisteixen en aquest seminari són membres d’associacions que treballen amb refugiats i contra la impunitat dels crims de guerra, centres de recerca de Catalunya i de l’Estat espanyol, i membres del món acadèmic català.
 
 
Ponents més destacats
 
Joan Garcés
 
Nascut a Llíria (València) el 1944. Doctor en Ciències Polítiques per la Sorbona i especialista en Relacions Internacionals. Garcés va ser un dels assessors personals més propers a Allende i testimoni del cop d'estat encapçalat per Pinochet i el bombardeig del presidencial palau de La Moneda. L’any  1998, acompanyat d'un grup d'advocats i intel·lectuals, va impulsar des de Madrid el primer procés judicial contra l’ex dictador xilè, que va derivar en la seva primera detenció a Londres.
 
Garcés va ser guardonat l’any 1999 amb el Premi Nobel Alternatiu per la seva lluita per castigar els crims contra la humanitat. Premi Joan Alsina al 2000 (Ajuntament de Barcelona) i patrocinador de la “Comissió de la veritat”, creada a València el 10 de febrer de 2007.
 
Christine Bell
 
Nascuda a Belfast i graduada en dret al Selwyn College, de Cambridge. Actualment dirigeix l’Institut de Justícia Transicional de la Universitat del Ulster i col·labora regularment amb organitzacions no governamentals. Membre fundadora de la Comissió de Drets Humans d’Irlanda del Nord creada a partir de l’Acord de Belfast. Entre els anys 95 i 97, Bell va presidir l’organització de drets humans amb seu a Belfast, Committee on the Administration of Justice i l’any 99 va ser membre del Comitè de la Comissió Europea d’experts en Drets Fonamentals.
 
Laura Davis
 
Davis és membre del programa d’Àfrica de l’International Center for Transitional Justice (ICTJ). Viu a Kinshasa i representa el ICTJ a la República Democràtica del Congo (RDC). El seu treball es centra en el nexe entre la justícia transicional i la reforma del sistema de seguretat; el desarmament, la desmobilització i la reintegració així com la pau i la justícia. Davis va ser co-presidenta de la Human Rights and Democracy Network d’ONG, membre del Comitè Directiu de la European Peacebuilding Liaison Office’s (EPLO) i va presidir el grup de treball de la EPLO sobre Finançament i Pau.
 
Carlos Martín Beristain
 
És metge especialitzat en salut mental. Des de 1989 ha treballat a El Salvador, Mèxic, Guatemala, Colòmbia i Perú en programes d’atenció a persones i comunitats afectades per la violència i de recolzament a grups de drets humans. Va ser assessor de salut mental del Proyecto de Reconstrucción de la Memoria Histórica i coordinador de l’informe Guatemala Nunca Más. Treballa per a formar professionals de la salut i persones voluntàries i cooperants en l’àrea de salut mental y drets humans.
 
Lutz Oette
 
Advocat alemany, Oette es va incorporar a REDRESS com a Coordinador de Projectes l’octubre del 2001, on va realitzar un anàlisi de les lleis i pràctiques relatives a la reparació per casos de tortures a 31 països. Al llarg del seu treball a REDRESS, ha actuat com intermediari amb organitzacions de drets humans de més de trenta països i ha escrit diversos articles e informes sobre dret internacional en drets humans. Entre els seus escrits, hi ha un manual per advocats sudanesos sobre reparacions nacionals i internacionals per casos de tortures i una guia sobre la Cort Penal internacional al Sudan.
 
REDRESS és la primera organització que treballa exclusivament per a la rehabilitació de persones que han patit tortures.
 
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans és la unitat de la Generalitat responsable de promoure una cultura de la pau i respecte als drets humans. És la impulsora del projecte de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), programa accions en l’àmbit del foment de la pau i el respecte als drets humans, i atorga ajuts a entitats i ens locals que treballen en aquest mateix àmbit.
 
Entre els seus objectius hi ha desenvolupar una política pública de foment dels drets humans. Cal recordar que la defensa i promoció dels drets humans a Catalunya ha gaudit sempre d’un alt nivell gràcies a un divers teixit associatiu.

18:30|.Casa de Convalescència (c/. Sant Antoni M.Claret, 171)|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, clourà el Seminari Internacional "Drets Humans i justícia transicional: gestionant el passat"