Sala de premsa

La Maquinista recull la història dels aprenents d'oficis durant el franquisme i la Transició amb el suport de la Generalitat

query_builder   9 juliol 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Maquinista recull la història dels aprenents d'oficis durant el franquisme i la Transició amb el suport de la Generalitat

Demà, 10 de juliol (19 h), a la seu de la Fundació Museu Històricosocial de la Maquinista
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà demà dijous, 10 de juliol (19 h), en la presentació de la investigació sobre les escoles d’aprenents d’oficis i de la segona part del treball “El moviment obrer a la Maquinista Terrestre i Marítima i MACOSA, 1939-1980”.
 
D’una banda, es presentarà la investigació sobre les escoles d’aprenents d’oficis que recull la història d’escoles fundades a finals dels anys quaranta i en les quals es van formar nombrosos tècnics, directius i dirigents sindicals de la Maquinista i MACOSA. Per fer-lo s’han fet entrevistes a ex professors, ex alumnes i ex directius de les escoles d’aprenents de les dues empreses.
 
D’altra banda, es presentarà el projecte documental “El moviment obrer a la Maquinista Terrestre i Marítima i MACOSA, 1939-1980”. El documental, en procés de producció, se centrarà en la desfeta, represa i transició del moviment obrer.
 
En l’acte també participaran el director de la Fundació Museu, José Dapena; el vicepresident de Comunicació i Relacions Institucionals d’Alstom Transporte, Andrés López; el president del Comitè d’Empresa d’Alstom, Lluís Álvarez; l’historiador Marià Hispano, i, en representació dels ex alumnes de les escoles d’oficis, José M.Escalona.
 
Fa cinc anys que la Fundació Històricosocial de la Maquinista Terrestre i Marítima, SA i de MACOSA fa difusió de la cultura del món del treball i recull l’aportació dels treballadors al desenvolupament industrial, econòmic i social, així com la seva contribució a la lluita pels drets laborals, nacionals i democràtics, a través de la història de les dues empreses de metall més antigues de Catalunya. La Maquinista va ser fundada l’any 1855 al barri de la Barceloneta de Barcelona i el 1920 es va traslladar a Sant Andreu, on va restar fins a l’any 1993. Aquell any, els antics tallers de La Maquinista i de MACOSA van desaparèixer i una part dels treballadors van integrar-se en Alstom Transporte S.A..
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat del govern encarregada d’impulsar una política pública de recuperació de la memòria democràtica. Entre d’altres actuacions, aquesta DG també ha donat suport a la investigació que recull la història d'aquesta empresa durant la Segona República (1931-1939).
 
 
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el gabinet de comunicació del DIREP:
 
93 552 61 08/09

19:00|.Fundació Museu de la Maquinista i de MACOSA (c. Ferran Junoy, s/n. Parc de la Maquinista)|Barcelona (El Barcelonès)

La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà  en la presentació de la investigació sobre les escoles d’aprenents d’oficis i de la segona part del treball “El moviment obrer a la Maquinista Terrestre i Marítima i MACOSA, 1939-1980”.