Sala de premsa

Comença el primer curs universitari sobre la repressió franquista a homosexuals i transsexuals amb el suport de la Generalitat

query_builder   4 juliol 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Comença el primer curs universitari sobre la repressió franquista a homosexuals i transsexuals amb el suport de la Generalitat

Dilluns, 7 de juliol (18 h), a Santa Coloma de Gramenet
La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participarà dilluns vinent, 7 de juliol (18 h), en la inauguració del primer seminari “Homosexuals i transsexuals. Els altres represaliats i discriminats del franquisme, des de la memòria històrica”. El seminari l’han organitzat la Fundació Internacional Olof Palme i l'Associació Grup d'Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (GAG) amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació).  
 
El curs té per objectiu recuperar la memòria de la repressió que va patir el col·lectiu homosexual i transsexual durant la dictadura franquista, així com reflexionar sobre les conseqüències actuals d’aquella persecució. El dirigeixen el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i secretari general de la Fundació Olof Palme, Carlos Villagrassa, i el president del GAG, José Benito Eres.
 
També participaran en la inauguració la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme,  Anna Balletbò; l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i la regidora del Districte de Sant Andreu de Barcelona, Gemma Mumbrú.
 
Es tracta del primer cursamb crèdits universitaris –per als alumnes de la UB i la UAB- a Catalunya  sobre franquisme, homosexuals i transsexuals des de la memòria històrica. El seminari, que se celebrarà del 7 al 10 de juliol a Santa Coloma de Gramenet, se centrarà en la persecució legal i judicial a Santa Coloma, en la lluita per la llibertat i els locals d’ambient clandestins, i en el paper de les dones lesbianes, entre altres temes. Per fer-ho, es comptarà amb la participació de represaliats durant el règim franquista com ara Sílvia Reyes, que va ser empresonada l’any 1974 en aplicació de la llei de perillositat social, i l’ex carmelita Antonio Roig, que va ser suspès del sacerdoci a divins en fer pública la seva homosexualitat. També intervindran el president del Memorial de la Deportació Homosexual, Jean Le Bitoux, i la professora de Sociologia de Gènere de la UNED, Raquel Osborne, entre d’altres.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat del govern encarregada d’impulsar una política pública de recuperació de la memòria democràtica. Entre d’altres actuacions, aquesta DG retre el primer homenatge oficial del govern a totes les persones que van patir la repressió del règim franquista per raó de la seva orientació sexual.

18:00|.La Torre. Seu UNED (Av. Prats de la Riba, 171)|Santa Coloma de Gramenet (El Barcelonès)

La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participarà en la inauguració del primer seminari “Homosexuals i transsexuals. Els altres represaliats i discriminats del franquisme, des de la memòria històrica”.