Sala de premsa

Presentació i inauguració de l'exposició "Guerra Civil a Catalunya: testimonis i vivències"

query_builder   12 gener 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Presentació i inauguració de l'exposició "Guerra Civil a Catalunya: testimonis i vivències"

Dimarts, 13 de gener, a les 12 h, presentació de la mostra per als mitjans i a les 19h inauguració al Museu d'Història de Catalunya
La mostra, coproduïda per la Direcció General de Memòria Democràtica i l’Arxiu Nacional de Catalunya, inclou cartes, fotografies, dietaris i documents inèdits procedents de fons documentals de les famílies Macià, Bosch i Gimpera o Riba i de persones desconegudes
 
El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, el responsable de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Sans Travé, i el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, inauguraran demà (19 h) l’exposició “Guerra Civil a Catalunya: testimonis i vivències”. A les 12 h, el comissari de la mostra, Josep Fernández, farà una presentació per als mitjans. L’exposició, que s’instal·la al Museu d’Història de Catalunya fins a l’1 de març, pretén descriure la Catalunya en guerra: la vida al front; al carrer; a les institucions, etc.
 
Coproduïda per la Direcció General de Memòria Democràtica i l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’exposició reuneix documents inèdits: fotografies; cartes; dietaris; diaris d’operacions... i retrata la Catalunya en guerra a través dels testimonis dels qui la van patir.
 
El material exposat és una selecció dels millors documents de l’ANC sobre la Guerra Civil, especialment els que transmeten les vivències personals dels protagonistes. Alguns provenen dels fons documentals de les famílies Riba, Macià, Bosch i Gimpera, etc. Molts dels testimonis, però, pertanyen a petits fons de persones desconegudes que han estat conservats pels seus descendents fins a dipositar-los a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Destaquen les cartes enviades pels soldats des dels fronts de guerra, testimonis excepcionals del patiment dels combatents.
 
L’exposició s’organitza en 6 àmbits:
  • La Segona República (D’octubre de 1934 a la victòria del Front d’Esquerres)
  • El 19 de juliol (El 19 de juliol a Barcelona/Primer exili i anticlericalisme)
  • Polítiques i institucions (La Generalitat en guerra/ Les confiscacions i els tribunals revolucionaris)
  • Vida quotidiana en un país en guerra i revolució (La subsistència/ L’obra social, la cultura i l’educació)
  • El conflicte militar (Fotografies del front/ Cartes des del front)
  • Balanç de la derrota a Catalunya
 
L’exposició, que es va inaugurar l’octubre de 2007 a l’Arxiu Nacional de Catalunya (St Cugat) i ha itinerat per diverses localitats catalanes, es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya fins a l’1 de març.
 
A les 12 h, presentació de la mostra per als mitjans

19:00|.Museu d'Història de Catalunya (pl. Pau Vila, 3)|Barcelona (El Barcelonès)

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, el responsable de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Sans Travé, i el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, inauguraran l’exposició “Guerra Civil a Catalunya: testimonis i vivències”. A les 12h, el comissari de la mostra, Josep Fernández, farà una presentació per als mitjans.