Sala de premsa

La Generalitat i la Fundació Pau Casals porten l'exposició "Pau Casals i l'exili" al port de Tarragona

query_builder   13 gener 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Generalitat i la Fundació Pau Casals porten l'exposició "Pau Casals i l'exili" al port de Tarragona

Dijous, 15 de gener, a les 12 h, es presentarà la mostra en roda de premsa al port de Tarragona, on quedarà instal·lada fins al 29 de març
La mostra, que s’inaugurarà divendres 16 de gener (19.30 h), vol donar a conèixer el vessant de l’artista com a exiliat compromès amb la defensa de la llibertat
 
L’exposició la coprodueixen la Direcció General de la Memòria Democràtica, l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans (Dept. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) i la Fundació Pau Casals
 
Dijous vinent, 15 de gener (12 h), es presenta a Tarragona l’exposició “Pau Casals i l’exili (1939-1973)”, coproduïda pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i la Fundació Pau Casals. Participaran en la roda de premsa de presentació la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Hortènsia Grau;  el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Anton Burgasé; la directora de la Fundació Pau Casals, Pepa Domingo, i la  comissària de l’exposició, Núria Ballester.
 
Pau Casals i l’exili (1939-1973)” fa un recorregut pel període de l’exili de l’artista a través de diversos documents inèdits. L’exposició, que s’inaugurarà divendres 16 (19.30 h), es podrà visitar fins al 29 de març al Moll de Costa del Port de Tarragona (Tinglado, 1). Participaran en l’acte d’inauguració el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia; el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal; Josep Anton Burgasé en representació del Port, i Pepa Domingo i Núria Ballester, de la Fundació Pau Casals.
 
Pau Casals com a figura de l’exili
L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer Pau Casals com a exemple de gran figura a l'exili, mostrant el seu vessant d'exiliat actiu i el seu compromís amb la causa de la llibertat i la democràcia.
 
A través de nombrosos documents inèdits es fa un recorregut pel període de l'exili de Pau Casals (1939-1973) des de l'esclat de la Guerra Civil fins al retorn de les seves despulles el 1979, passant per l'ajuda als refugiats, la seva lluita i posició constant en contra de les dictadures, la seva implicació amb l'exili català, la defensa de Catalunya i el combat per les causes de la pau i la llibertat.
 
El material exposat inclou nombroses fotografies i abundant documentació històrica, com les cartes de Pau Casals als refugiats, intel·lectuals i polítics de l’exili, així com les llistes amb les donacions econòmiques que Casals va fer a gran nombre de refugiats. Destaca la carta de Pau Casals al director de l’Orquestra Simfònica de Boston, fins ara mai publicada, on li parla de la maternitat d’Elna, els camps de concentració i el nazisme.
 
El material exposat prové dels arxius de Pau Casals, cedits per la seva vídua, i s’ha completat amb altres fons documentals com la Biblioteca de Catalunya o l’Arxiu Montserrat Tarradellas. L’exposició, que es va inaugurar l’octubre de 2007 al Museu Pau Casals del Vendrell, itinerarà per Catalunya, la resta de l’Estat espanyol, Europa i Amèrica del Sud.

12:00|.Moll de Costa del Port de Tarragona. Tinglado, 1|Tarragona (El Tarragonès)

Roda de premsa de presentació de l'exposició "Pau Casals i l'exili (1939-1973)" al port de Tarragona