Sala de premsa

El Parc Natural del Delta de l'Ebre allibera més d'un miler de peixos d'espècies amenaçades

query_builder   22 gener 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El Parc Natural del Delta de l'Ebre allibera més d'un miler de peixos d'espècies amenaçades

.
Demà divendres, 23 de gener, a les 10 h, tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, acompanyats d’alumnes de les escoles Soriano Montagut, Miguel Granell i Agustí Barberà d’Amposta, alliberaran 750 exemplars de samarucs als Ullals de Baltasar (Amposta). A principis de mes, també es van alliberar uns 500 exemplars de raboseta de riu.Tots aquests peixos, d’espècies protegides, són nascuts al Centre Ictiològic del Parc durant el 2008 i formen part d’uns programes de recuperació.
 
La necessitat de dissenyar estratègies de gestió encaminades a la conservació tant dels peixos com dels ecosistemes aquàtics del Delta ha portat el Parc a treballar en diferents programes de recuperació i conservació de peixos amenaçats. Aquests programes consisteixen en gran mesura en la conservació in situ, millora dels seus hàbitats, estudi i monitoratge de les poblacions salvatges. També es porta a terme la cria en captivitat, que, a més de permetre conèixer aspectes molt importants de les seves biologies, permet conservar estocs genètics de reserva contra possibles extincions. Igualment, els peixos obtinguts de la reproducció permeten reforçar les poblacions salvatges del Delta. Dins dels diferents programes de cria en captivitats que s’estan duent a terme, hi ha el del samaruc (Valencia hispanica) i la raboseta de riu (Salaria fluviatilis).
 
L’alliberament de demà dels samarucs es fa als Ullals de Baltasar, concretament en una zona aïllada de la xarxa de rec on la influència d’espècies introduïdes és mínima i on es troba una població d’espinós important (Gasterosteus aculeatus), espècie també amenaçada al Delta. En aquest acte, hi participaran alumnes de les escoles de la zona amb l'objectiu de divulgar i conscienciar els més menuts de la importància de la conservació dels espais més propers i la problemàtica de les espècies en perill d'extinció.
 
El samaruc
És una espècie endèmica del litoral mediterrani de la península ibèrica. La transformació del seu hàbitat natural, l’empitjorament de la qualitat de l’aigua i la introducció d’espècies foranes ha fet que les poblacions d’aquesta espècie hagin disminuït de manera dràstica, fins trobar-se en greu perill d’extinció. Està classificat amb la màxima categoria d’amenaça i protecció per tots els decrets i convenis. Les últimes cites en estat salvatge al Delta daten del 1985, als Ullals de l’Arispe (Sostoa A.).
El Parc Natural del Delta de l’Ebre va començar l’any 1990 a treballar en la conservació d’aquesta espècie, amb la realització de seguiments específics, i va destinar unes instal·lacions per iniciar la cria en captivitat. El 1996-2000, es va portar a terme un projecte d’investigació i recuperació d’aquesta espècie, “Life Naturaleza” de la Unió Europea, que va permetre elaborar el pla de recuperació.
 
Actualment, existeixen tres poblacions aïllades en estat salvatge a Catalunya, fruit de reintroduccions diferents: Santes Creus i Torrent del Pi (Ametlla de Mar) i els Ullals de Baltasar (Amposta). També s’està treballant en la creació de nous nuclis poblacionals per ampliar la seva àrea de distribució. La creació de nous nuclis és una tasca difícil donada la influència de la presència de gambusia (espècie invasora que ha desplaçat totalment el samaruc).
La raboseta de riu
És un peix endèmic de l’àrea circumediterrània i, a l’Ebre, s’hi troba una de les poblacions més importants de la península ibèrica. Al Delta de l’Ebre, està distribuïda pels canals de rec, fins i tot revestits, sempre que disposin de la velocitat d’aigua suficient i un substrat mínim al fons. Es tracta d’una espècie amenaçada, ja que les seves poblacions han sofert una forta regressió en els últims anys. Les causes de la disminució d’exemplars és principalment la degradació dels seus hàbitats per problemes com la regulació de l’aigua i la manca de cabal, la contaminació, l’alteració del fons de grava i l’augment d’espècies introduïdes.
D’altra banda, la reboseta o bavosa de riu és actualment l’únic hoste natural de la nàiade auriculada (Margaritifera auricularia), un mol·lusc catalogat en perill d’extinció a escala mundial. L’existència d’aquesta darrera espècie al tram baix de l’Ebre s’explica en bona part per la pervivència de poblacions naturals de bavosa de riu, de manera que, actuant en la conservació de la bavosa de riu, s’incideix també en la conservació de la nàiade.
 
Com cada any des de 2003, el Parc va alliberar, a principis de mes, uns 500 exemplars en diferents punts del tram baix de l’Ebre, llocs amb fons amb graves i en els quals s’ha detectat la presència de la nàiade.

10:00|.Zona recreativa dels Ullals de Baltasar|Amposta (El Montsià)

Alliberament de peixos d’espècies protegides al Parc Natural del Delta de l’Ebre