La trobada, que es realitzarà a Cambrils, s'emmarca en el procés participatiu engegat per la Direcció General de Participació Ciutadana i l'Agència Catalana de l'Aigua
Entitats, veïns i administracions celebraran dilluns vinent, 28 de gener (18.00 h), la primera sessió plenària del procés participatiu sobre la gestió de l'aigua a les conques de les Rieres Meridionals que ha de validar la diagnosi sobre el seu estat. Amb la reunió de dilluns es volen definir les principals problemàtiques que la societat civil percep en el territori. Es tracta d'un procés impulsat per la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua per implicar la ciutadania en la gestió de les conques hidrogràfiques, d'acord amb les recomanacions més avançades de la Directiva marc de l'aigua de la Unió Europea (DMA). Participarà en la sessió el subdirector general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Jordi Pacheco.
En la primera fase d'aquest procés participatiu s'han realitzat dues sessions informatives (Vandellós-L'Hospitalet de l'Infant i Reus) i quatre grups de treball de caràcter sectorial que han comptat amb la participació d'ens locals, agents socials i econòmics, així com entitats ambientalistes i de defensa del territori. Fins ara, hi han participat 41 persones, entre les quals hi ha representants de destacades entitats del territori com el Centre d'Iniciatives Ecològiques, el Centre de Recursos per a la Protecció de la Salut i el Medi, la Federació Catalana de Pescadors, el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya, etc.
Les principals problemàtiques específiques de les conques de les Rieres Meridionals són els nuclis sense sanejament, les extraccions de terra, la generació de residus al port per embarcacions i l'ús lúdic de l'aigua, l'incompliment de la normativa pesquera i les descàrregues de col·lectors unitaris d'aigües pluvials i de sanejament, entre d'altres.
Els resultats de la diagnosi de l'estat de l'aigua serà utilitzat en la segona fase del procés de participació, que s'ha de centrar en les propostes i solucions per la millora. Un cop acabat el procés participatiu, el seus resultats seran utilitzats per l'Agència Catalana de l'Aigua per redactar els continguts del Pla de gestió de la Conca. Quan s'hagin redactat els plans, l'ACA elaborarà el document de retorn on es compararan les propostes obtingudes en el procés de participació amb el Pla de gestió que hagi redactat l'ACA.
La Directiva marc de l'Aigua de la UE preveu una nova forma d'entendre i gestionar les conques, atès que concep que l'aigua dels rius no és només un recurs més o menys abundant, sinó que forma part d'un hàbitat natural i social en el qual cal prendre en consideració els diferents elements de l'entorn. La DMA demana als Estats membres que redactin plans de gestió de conca adaptats a aquesta nova concepció i estableix que tant el diagnòstic sobre l'estat de les masses d'aigua a les conques fluvials com el consegüent pla de gestió s'han d'elaborar a través d'un procés en el qual s'incorpori la participació de les diferents parts actores i de la ciutadania.
18:00|. Centre Cultural i Ocupacional (carrer Sant Plàcid, 18-20). Cambrils (Baix Camp)|Cambrils (El Baix Camp)
Sessió plenària del procés participatiu sobre la gestió de conques de les Rieres Meridionals