Sala de premsa

La Generalitat se suma a la commemoració del 70è aniversari del bombardeig de La Garriga

query_builder   28 gener 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Generalitat se suma a la commemoració del 70è aniversari del bombardeig de La Garriga

Dijous, 29 de gener, la directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, clourà l'acte central de commemoració al Teatre de la Garriga
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, clourà demà l’acte central de commemoració del 70è aniversari dels bombardejos sobre La Garriga, que se celebrarà al teatre d’aquesta localitat. També hi seran presents representants polítics d’altres pobles bombardejats del Vallès Oriental. Hi participaran l’alcaldesa de la Garriga, Neus Bulbena; el regidor de Patrimoni i Turisme, Quim Fornés, i l’historiador i comissari dels actes commemoratius, Joan Garriga.
 
La Generalitat, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha donat suport als diferents actes de commemoració dels bombardejos, organitzats per l'Ajuntament de la Garriga, sota el lema “Memòria per la Pau”. Entre els actes programats per a demà, hi ha l’acte de senyalització i dignificació de la fossa comuna de la guerra del municipi al Cementiri vell de la Doma i, coincidint amb l’hora del bombardeig, una ofrena floral en record de les víctimes del bombardeig davant del refugi antiaeri de l’estació.
 
Entre altres activitats destacades, la Sala d’exposicions municipal acollirà l’exposició “Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil”. La mostra, coproduïda per la DG de la Memòria Democràtica, es podrà visitar des del 30 de gener al 15 de febrer. En l’acte d’inauguració, aquest divendres (20 h), participaran el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Merino, i l’alcaldessa del municipi, Neus Bulbena.
 
“Quan plovien bombes” explica els bombardejos que va patir Catalunya fa 70 anys, centrant-se en les innovadores tècniques de bombardeig, les víctimes i la defensa passiva. La mostra inclou fotografies; cartells; mapes i documentació diversa sobre els efectes dels bombardejos i les xarxes de refugis creades.  

La mostra es va poder veure a Barcelona i, a partir de juliol de 2008, va començar a itinerar per tot Catalunya ampliant el contingut amb el material de cada localitat que l’acull. L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte, de 17 a 20 h, i diumenges, d’11 a 14 hores, a la Sala d’exposicions municipal.
 
Dins del programa d’actes commemoratius, també es farà una passejada guiada pels escenaris del bombardeig, el diumenge 1 de febrer; i es presentarà el llibre “Aviació i guerra a la Garriga, 1933-1946”, de David Íñiguez i David Gesalí, el proper 13 de febrer. A més, es projectarà la pel·licula “Mirant el cel”, de Jesús Garay. 
 
 
El 29 de gener de 1939, cap a les 13:45 hores, la Garriga va ser bombardejada per l’aviació feixista italiana. Aquella dia tràgic, dues esquadrilles d’avions Savoia S-79 van causar la mort d’un mínim de quinze persones. 70 anys després, l’Ajuntament de la Garriga amb la col·laboració de la Generalitat, ha programat un conjunt d’actes per recordar els fets i dignificar les víctimes del bombardeig.

19:00|.Teatre de la Garriga. El Patronat (pg. de la Garriga, 42)|Garriga (El Vallès Oriental)

La directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, clourà l'acte central de commemoració del 70è aniversari dels bombardejos sobre la Garriga.