Sala de premsa

La Generalitat participa en els homenatges a l'exili a Tolosa de Llenguadoc i la Tor de Carol

query_builder   10 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Generalitat participa en els homenatges a l'exili a Tolosa de Llenguadoc i la Tor de Carol

Dimecres, 11 de febrer, a les 20.30 h, presentació del Memorial Democràtic dins les jornades "1939-2009: 70 anys després de la retirada" a Tolosa
Dissabte, 14 de febrer, a les 12.30 h, inauguració d’una placa commemorativa del 70è aniversari de l’exili de milers de republicans a la Tor de Carol que ha comptat amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica
 
La Generalitat se suma aquesta setmana a dos nous homenatges de l’Exili a Tolosa de Llenguadoc i la Tor de Carol. A Tolosa, aquesta setmana se celebren unes jornades sobre l’exili dels republicans catalans i espanyols que s’hi van instal·lar ara fa 70 anys amb conferències sobre la retirada republicana, l’exili del Pallars a França, concerts, pel·lícules, presentacions de llibres, espectacles, etc. Entre aquestes activitats, demà, 11 de febrer (20.30 h), l’historiador i responsable de Projectes del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Guixé, presentarà el Memorial Democràtic i pronunciarà la conferència “La República perseguida: exili i repressió a França”.
 
Les jornades “1939-2009: 70 anys després de la retirada: traces i empremtes dels republicans espanyols i catalans a Tolosa” les ha organitzat l’associació francesa Itineraires Recherches Inictiatives du Sud (IRIS) i compten amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat.
 
Durant la postguerra, Tolosa va esdevenir la capital de l’exili republicà. El treball i la creativitat dels republicans espanyols que s’hi van instal·lar va marcar la ciutat i, sobretot, el barri de Sant Cyprien, on estava ubicada la Casa de les Joventut de la Cultura. El Casal Català i l’Hospital Varsòvia són els signes presents més destacats de la presència espanyola i catalana a Tolosa.
 
Placa en record de l’exili a la Tor de Carol
 
Dissabte, 14 de febrer (12.30 h), s’inaugurarà una placa en homenatge als exiliats espanyols que van travessar a França. La placa s’ubicarà a l’estació de tren de la Tor de Carol (Alta Cerdanya), lloc de pas de milers d’espanyols camí de l’exili l’any 1939. L’acte l’ha organitzat l’associació francesa Fills i Filles de Republicans Espanyols i Infants de l’Èxode (FREEE) en col·laboració amb el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera i amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat. Hi participaran el responsable de Projectes i d’Espais de Memòria de la Generalitat, Jordi Guixé i testimonis de l’exili. En l’acte, es farà un viatge simbòlic amb el Tren groc des de Vilafranca del Conflent (9h) fins a la Tor de Carol. 

TEMA: PRESENTACIÓ DEL MEMORIAL DEMOCRÀTIC A TOLOSA
DIA: DIMECRES, 11 DE FEBRER DE 2009
HORA: 20.30 h
LLOC: MJC ROGUET. CARRER GASCOGNE, 9. MÉTRO ST CYPRIEN. TOLOSA DE LLENGUADOC (Migdia-Pirineus)

12:30|.Estació de tren de la Tor de Carol (Alta Cerdanya)| (Alta Cerdanya)

Inauguració placa en record dels exiliats espanyols