Sala de premsa

Rectificació horària-Inauguració de l'exposició "Figueres, capital de la República" al castell de Sant Ferran

query_builder   13 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Rectificació horària-Inauguració de l'exposició "Figueres, capital de la República" al castell de Sant Ferran

Demà, 14 de febrer, a les 17.40 h al Castell de Sant Ferran de Figueres
  
Figueres inaugura demà dissabte (17. 40 h) una exposició sobre la darrera sessió de les Corts republicanes celebrades l’1 de febrer de 1939 al castell de Sant Ferran. La mostra “Figueres, capital de la República: 1 de febrer de 1939 l’ha organitzat l’Ajuntament de Figueres, amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat i del Museu Empordà. Participaran en l’acte el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal; l’alcalde de Figueres, Santi Vila, el professor de l’Escola d’Estudis Superiors de Ciències Socials (EHESS) de París i comissari de l’exposició, Jordi Canal, i el director dels Serveis Territorials a Girona d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Marc Vidal. A les 12 h es farà una presentació per als mitjans gràfics
 
L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Martín Zermeño del castell de Sant Ferran des de demà dissabte fins al 10 de maig, s’emmarca en el programa d’actes commemoratius de l’efemèride "Figueres. Febrer del 39”, organitzats per l'ajuntament de Figueres amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat.
 
“Figueres, capital de la República: 1 de febrer de 1939” s’estructura en set àmbits: fronteres i exilis; el castell de Sant Ferran; república i republicanisme; Les Corts, 1931-1939; el final de la Guerra; Figueres, 1 de febrer de 1939; i 1939-2009. L’exposició descriu els esdeveniments de la darrera sessió de les Corts l’1 de febrer de 1939 i explica els motius que van transformar, per un dia, la capital empordanesa en el centre de la política catalana i espanyola. També documenta els bombardejos de la ciutat al llarg de la Guerra Civil i el paper del castell de Sant
Ferran com a custodi de l’art que el govern de la República hi havia desplaçat. A més, descriu el paper del castell com a refugi i centre d’operacions civils i militars, així com el paper de Figueres com a testimoni dels desplaçaments humans.
 
La mostra recull fotografies, il·lustracions, documents i objectes de l’època cedits per arxius i museus, com ara l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, la Fundació Museu del Joguet de Catalunya i el Centre Documental de la Memòria Històrica (Ministeri de Cultura), entre d’altres.
 
Figueres, 1 de febrer de 1939
El vespre del dia 1 de febrer de 1939 es van reunir, en última sessió, les Corts de la Segona República al castell de Sant Ferran de Figueres. La pressió de les tropes nacionals va fer que molts dels polítics reunits passessin els dies següents, juntament amb molts altres homes, dones i nens, a l’altra banda de la frontera. Diputats, ministres, presidents del Govern, de la República i de la Generalitat, funcionaris, militars i intel·lectuals van coincidir a la ciutat, convertint-la en capital de la República per un dia.
  
HORARI DE VISITA: 10.30-15h de dilluns a diumenge
10.30-20h de dilluns a diumenge (a partir del 9 d’abril)
 

17:40|.Castell de Sant Ferran|Figueres (L' Alt Empordà)

El director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, participarà en la inauguració de l'exposició "Figueres, capital de la República".