Sala de premsa

Tremp acull una exposició itinerant de la Generalitat sobre la Maternitat d'Elna i l'exili

query_builder   17 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Tremp acull una exposició itinerant de la Generalitat sobre la Maternitat d'Elna i l'exili

Dimecres, 18 de febrer (18 h), inauguració de la mostra al Pavelló d'Esports de Tremp (Pallars Jussà)
“La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944, produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat, repassa la història de la maternitat fundada per Elisabeth Eidenbenz per tal que les dones refugiades al sud de França poguessin donar a llum en bones condicions
 
L’exposició “La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, produïda per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat, s’exhibirà des de dimecres 18 fins al 3 de març al Pavelló d’Esports de Tremp (Pallars Jussà). Dimecres (18 h), se celebrarà la inauguració de la mostra, que comptarà amb la participació del director dels Serveis Territorials a l’Alt Pirineu i Aran del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Joval, i de l’alcalde de Tremp, Víctor Òrrit.
 
“La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944” és una exposició fotogràfica que vol recuperar de l’oblit  la història de la maternitat d’Elna, on van néixer 597 fills d’exiliades i altres dones fugitives, i la memòria de l’exili de milers de republicans després de la Guerra Civil. S’hi poden veure imatges fotogràfiques de la maternitat: l’edifici, els nens que hi van néixer, les mares, i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part d’aquestes fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser realitzades per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l’exili de mig milió d’homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939 sota les bombes dels avions franquistes. La mostra es va inaugurar el desembre de 2005 al Palau Robert de Barcelona i, al llarg d’aquests tres anys, ha estat itinerant per tot Catalunya. L’exposició, que s’ha pogut veure al gener a la Pobla de Segur, s’aturarà al març a Gelida.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica, la unitat del govern responsable de les polítiques de memòria històrica, va produir l’exposició l’any 2005 en col·laboració amb l’ajuntament d’Elna (Rosselló) per rescatar de l’oblit l’exili i la figura d’Elisabeth Eidenbenz.  Des de llavors s’han produït altres iniciatives amb el mateix objectiu, com la reconstrucció de la història d’aquesta institució en el llibre també subvencionat per la DG de la Memòria Democràtica, La Maternitat d’Elna, d’Assumpta Montellà, o la trobada de nenes anomenades Elna al Parc de la Ciutadella al juny de l’any passat.
 
La Maternitat
La Maternitat d’Elna va ser fundada per Elisabeth Eidenbenz el 1939, mentre cinc-cents mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració, com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de 8 setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i l’abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.
 
Horari de visita: de dilluns a divendres, de 9 a 12 i de 17 a 22 hores.
 

18:00|.Pavelló d'Esports (C/. de l'Acadèmia General Bàsica, s/n)|Tremp (El Pallars Jussà)

Inauguració de l'exposició "La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili. 1939-1944”