Sala de premsa

Unes jornades analitzen les conseqüències personals i col·lectives de l'exili

query_builder   4 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Unes jornades analitzen les conseqüències personals i col·lectives de l'exili

Dijous, 5 de febrer (16.30 h), la directora general de la Memòria Democràtica, M.Jesús Bono, participarà en la inauguració de les jornades "Identitat i exili" a la Universitat de Girona
El director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, participarà divendres en la jornada a la UB, i el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, en farà la cloenda dissabte 7 a la Jonquera
 
Les jornades compten amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica
 
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M.Jesús Bono, participarà dijous, 5 de febrer (16.30 h), en la inauguració de les jornades “Identitat i exili (1939-2009)”, per analitzar les conseqüències personals i col·lectives de l’exili. Les jornades les ha organitzat la UB, la Universitat de Girona, el Museu Memorial de l'Exili i la Fundació Congrés Català de Salut Mental, amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat.
 
També participaran en la inauguració la rectora de la Universitat de Girona, Anna Ma Geli; l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i el director de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, Víctor Martí.
 
Les jornades se celebraran en tres espais diferents: el dia 5 al centre cultural La Mercè (Girona), el dia 6 a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona i el dia 7 al Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera).
 
En les jornades s’analitzarà com ha afectat l’exili a la identitat individual i col·lectiva. L’objectiu és donar testimoni del fenomen de la repressió i l’obligació d’abandonar la llengua materna, els ideals, la família i el país, i com això va afectar la salut de les persones que van haver d’exiliar-se. Durant els tres dies, es tractarà sobre l’exili, l’oblit i mitjans de comunicació, la memòria i el control social, l’exili i la immigració, entre altres temes. Per fer-ho, es comptarà amb la participació de metges, periodistes i també amb testimonis de l’exili.  
 
Divendres 6, el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, participarà en la inauguració de la jornada (9.30 h) a la Universitat de Barcelona. També hi participaran el rector de la UB, Dídac Ramírez; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el cirurgià represaliat, Moisès Broggi, i el periodista exiliat a l’Argentina, Francesc Arnó. Més tard, l'antropòleg Joan Francesc Mira, impartirà la conferència “Ventades de Pols: cent anys d'exilis i deportacions”.
 
D’altra banda, el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, clourà les jornades dissabte 7 (13.30 h). També hi participaran el president de la Fundació CCSM, Josep Clusa, i l’alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas. A més, dissabte, la professora d'Història Contemporània, Anna Maria Garcia, farà una conferència sota el títol “Trauma i memòria”.
  
TEMA: SEGONA JORNADA IDENTITAT I EXILI
DIA: DIVENDRES, 6 DE FEBRER DE 2009
HORA: 09.30 HORES
LLOC: AULA MAGNA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA. GRAN VIA DE LES CORTS CATALANES, 585. BARCELONA
 
TEMA: CLOENDA JORNADES IDENTITAT I EXILI
DIA: DISSABTE, 7 DE FEBRER DE 2009
HORA: 13.30 HORES
LLOC: MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI. CARRER MAJOR, 43-47. LA JONQUERA
 

16:30|.Centre de la Mercè (Pujada de la Mercè, 12)|Girona (El Gironès)

La directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, participarà en la inauguració de les jornades "Identitat i exili" a la Universitat de Girona.