Sala de premsa

La Fatarella acull una exposició sobre la participació de brigadistes nord-americans en la Guerra Civil espanyola

query_builder   5 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Fatarella acull una exposició sobre la participació de brigadistes nord-americans en la Guerra Civil espanyola

La directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, participarà en la inauguració de l'exposició divendres, 6 de febrer (20 h)
Bono també presentarà el projecte museogràfic del Centre d’Interpretació de la Fatarella
 
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà divendres, 6 de febrer (20 h), en la inauguració de l’exposició “Nova York i la Guerra Civil espanyola”. També hi participaran l’alcaldessa de la Fatarella, Carme Pelejà; la directora dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Pilar Andreu, i el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Felip Monclús. 
L’exposició “Nova York i la Guerra Civil espanyola” l’ha produït en català l'Ajuntament de Sitges amb el suport de la  Direcció General de la Memòria Democràtica. L’han coorganitzat la Societat Estatal de Commemoracions Culturals i la Fundació Pablo Iglesias. “Nova York i la Guerra Civil espanyola” és un projecte del Museum of the City of Nova York en col·laboració amb l’Institut Cervantes,  Abraham Lincoln Brigada Archives i Tamiment Library de New York University. La mostra se situa l'any 1937, en plena Gran Depressió, quan gairebé tres mil joves nord-americans van sortir del port de Manhattan pel riu Hudson per lluitar per la República espanyola.
 
L’exposició dels arxius de la Brigada Lincoln es va inaugurar a Sitges coincidint amb els actes d’homenatge en el 70 aniversari del comiat de les brigades internacionals i la presència d’alguns dels supervivents, que es van desplaçar a Catalunya els dies 24, 25 i 26 d’octubre. Ara la mostra s’atura una setmana a Terra Alta.
 
Centre d’Interpretació de la Fatarella
La directora també presentarà el projecte museogràfic del Centre d’Interpretació “Els internacionals a la Batalla de l’Ebre” de la Fatarella sobre la participació internacional a la Guerra Civil i a la Batalla de l’Ebre. Aquest nou centre, impulsat pel COMEBE, s’emmarcarà en la Xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat. El centre ha comptat també amb el suport del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.
La futura exposició permanent del nou Centre d’Interpretació de La Fatarella analitzarà els aspectes de la política i la diplomàcia internacional vinculats amb el conflicte espanyol, els quals van arribar a condicionar i caracteritzar-lo fins la seva fi. Inclourà aspectes com ara el recolzament a l’exèrcit franquista per part de l’Alemanya nazi, la Itàlia feixista i la participació de les tropes marroquines. D’altra banda, analitzarà l’ajut a la República espanyola per part de la URSS, Mèxic i les conseqüències del Pacte de No Intervenció, entre d’altres elements.
 
L’exposició de la Fatarella segueix la pauta d’actuació generada als centres d’interpretació de Pinell de Brai, Corbera d’Ebre, Batea i Vilalba del Arcs.

20:00|.Edifici Lo Centro (c. Suñe, 3)|Fatarella (La Terra Alta)

La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà en la inauguració de l’exposició “Nova York i la Guerra Civil espanyola”.