Sala de premsa

Presentació del llibre sobre la lluita política en la clandestinitat a la dècada dels 40 de Leandro Saún i Carme Casas

query_builder   18 març 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Presentació del llibre sobre la lluita política en la clandestinitat a la dècada dels 40 de Leandro Saún i Carme Casas

Divendres, 20 de març (20 h), presentació del llibre "Leandro Saún y Carmen Casas. La organización política clandestina en la Zaragoza de los años 40"
Divendres, 20 de març (20 h), es presentarà el llibre “Leandro Saún y Carmen Casas. La organización política clandestina en la Zaragoza de los años 40” a la sala del Sarcòfag d’Hipòlit del Pretori (antiga Presó de Pilat) a Tarragona. A través de les biografies polítiques de Leandro Saún i Carmen Casas, l’obra recorre la història de la lluita per la democràcia i l’organització política clandestina a Saragossa durant la dècada dels anys 40.
 
Presidiran la presentació la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Hortènsia Grau, i la Tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell. També hi participaran l’advocat Maties Vives, que presentarà el llibre, els autors de l’obra, Irene Abad i Iván Heredia, i el propietari de la llibreria La Capona de Tarragona, Josep Rovira.
 
El llibre dels historiadors Irene Abad i Iván Heredia parteix de la biografia de dues persones, Leandro i Carmen, amb un destacat paper polític en la lluita contra el franquisme a la Saragossa dels 40 per oferir un marc general de la situació política i social de l’època. Per fer-ho, han consultat, entre d’altra documentació, expedients d’interns del Centre Penitenciari de Zuera i l’Arxiu Històric Provincial de Saragossa. L’obra l’ha editat el Govern d’Aragó.
 
La investigació es divideix en dues parts. La primera se centra en la figura de Leandro Saún i en la seva participació en l’organització política en la clandestinitat durant l’exili a França, experiència que va posar en pràctica a Saragossa a partir de 1943. També recull la seva experiència en diversos camps de concentració francesos i presons, com ara la reclusió a la Presó Provincial de Saragossa l’any 1944. La segona part combina el testimoni de Carmen Casas amb la documentació històrica. L’exili a França, l’estada en camps de refugiats, el retorn a Espanya l’any 1944 i l’estada a la presó de dones de Predicadors fins el 1946. L’obra també recull com des d’aquella època fins a l’actualitat, Leandro i Carmen han lluitat per fer pública la seva memòria i la dels seus companys de guerra, exili, presó i clandestinitat a través de conferències i taules rodones.

20:00|.Sala del Sarcòfac d'Hipòlit del Pretori. Antiga Presó de Pilat (Pl/. del Rei)|Tarragona (El Tarragonès)

Presentació del llibre de Leandro Saún i Carmen Casas, l'organització política clandestina a Saragossa als anys 40