Sala de premsa

Berga acull la presentació de 'Desencaixats', un documental sobre els darrers dies de la guerra civil al Berguedà

El film compta amb l'assessorament històric de la Subdirecció General de Memòria i Pau

query_builder   18 octubre 2012 11:48

settings_input_antenna Convocatòria

Berga acull la presentació de 'Desencaixats', un documental sobre els darrers dies de la guerra civil al Berguedà

El film compta amb l'assessorament històric de la Subdirecció General de Memòria i Pau

“Vam sentir un tret i van caure tots”, recorda en Josep. Cinc testimonis, la major part dels quals eren nens el febrer de 1939, reviuen en el documental “Desencaixats” el pas del front pel petit poble de Capolat, al Prepirineu berguedà. A través de les seves paraules, la pel·lícula s’endinsa en un laberint de misèria, afusellaments, delacions, assassinats i repressió.
La presentació del documental "Desencaixats" tindrà lloc demà, 19 d’octubre, a Berga. L’acte es farà a les 19 hores, al Pavelló de Suècia de la capital bergadana i anirà a càrrec de l’alcaldessa de Capolat i promotora de la iniciativa, Carme Boixader, i del president d’Òmnium Cultural al Berguedà i del Casal d’Europa del Berguedà, Jaume Farguell, que fou també el primer alcalde electe de Berga de l’actual període democràtic.
 
“Desencaixats”, documental produït i realitzat per Carles Seuba, Tomàs Muñoz i Guillem Escriche, narra, a partir del testimoni de diversos veïns que aleshores eren infants, els fets esdevinguts al petit poble de Capolat (Berguedà) els darrers dies de la guerra civil a Catalunya: la mort en combat o executats d’un destacament de soldats republicans; les represàlies contra alguns veïns del poble i fins el record de dos nois que van morir alguns anys després per l’explosió d’una bomba de mà trobada.
 
La pel·lícula ha comptat amb l’assessorament històric de la Subdirecció General de Memòria i Pau del Departament de Governació i Relacions Institucionals. El documental es va projectar al Palau Robert de Barcelona el passat 20 de setembre.