El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat avui que "del passat, de la recuperació de la memòria, n'hem de fer pedagogia. N'hem de fer escola de convivència, de respecte, escola de democràcia", ha dit el president, qui ha afegit que "abans que res, en hem de proclamar demòcrates. Abans que ser d'una tendència ideològica, política o sindical determinada, abans que ser de dretes, de centre o d'esquerra, els homes i les dones, sobretot els polítics, hem de ser i sentir-nos demòcrates. Abans que cap altre concepte hi ha el valor suprem de la democràcia", ha insistit.

La inauguració, que també ha comptat amb la presència del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha donat el tret de sortida a un intens programa de debats i conferències sobre les institucions memorials creades arreu del món, les polítiques de recuperació de la memòria històrica i la transmissió de la memòria.

El cap de l'Executiu català ha apostat fermament per "fer memòria dels fets, sense odis i sense pors, i dignificar les víctimes" de la Guerra Civil i la postguerra que Catalunya i el conjunt de l'Estat van patir.  En aquest sentit, ha volgut destacar que el Govern ha impulsat el Projecte de llei de creació del Memorial Democràtic, que està previst que el Parlament aprovi d'aquí a una setmana, "per donar a conèixer d'una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps present". D'altra banda, a les Corts Espanyoles, s'està tramitant el projecte de llei de la Memòria Històrica que podria ser aprovat aquesta legislatura. Dues lleis que, com ha assegurat el president català, espera que "serveixin per bandejar les restes de la dictadura, dignificar i rehabilitar moralment les víctimes de la guerra i de la repressió, i curar les ferides que encara restaven per tancar".

També l'Estatut, com ha recordat el president Montilla, marca la necessitat que la Generalitat i els poders públics vetllin pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica "com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita per a les llibertats pels drets i les llibertats democràtiques". "Vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de tolerància -ha citat-, de dignitat de valors democràtics, de rebuig de totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució  a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència".

Però el president ha volgut remarcar que la lluita de la recuperació ha estat i és una tasca defensada des de molts àmbits, entre els quals va agraït sincerament "l'esforç i la tenacitat de les entitats memorialistes catalanes que han mantingut viva la memòria històrica davant la indiferència del poder públic". Ha fet una crida a analitzar sense condicionants previs allò que mereix repulsa i condemna i ha assegurat que "la restitució de la memòria històrica de la lluita per les llibertats, i contra el franquisme, ha de ser el fonament d'una ètica cívica compartida, que ens permeti aprofundir en els valor de la democràcia".

L'acte d'inauguració del I Col·loqui Internacional Memorial democràtic, que s'ha celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha acollit dues conferències inaugurals a càrrec de Maria Isabel Allende, filla de l'expresident xilè Salvador Allende i presidenta de la Fundació que porta el nom del seu pare, i de l'historiador i catedràtic emèrit de la Pompeu Fabra, Josep Fontana.

2  

Fitxers adjunts

Intervenció del conseller Saura

Intervenció del conseller Saura
PDF | 26

Discurs del president Montilla

Discurs del president Montilla
PDF | 293