Treball, Afers Socials i Famílies

Set joves viatgen a Nicaragua gràcies al Projecte Carnet Jove Solidari 2010/2011 organitzat per l'Agència Catalana de la Joventut

Els nois i noies participaran en un camp solidari dedicat al comerç just i el consum responsable

query_builder   6 agost 2011 10:00

event_note Nota de premsa

Set joves viatgen a Nicaragua gràcies al Projecte Carnet Jove Solidari 2010/2011 organitzat per l'Agència Catalana de la Joventut

Els nois i noies participaran en un camp solidari dedicat al comerç just i el consum responsable

El Projecte Carnet Jove Solidari 2010/2011, organitzat per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família, inicia avui la seva darrera i més important etapa: un total de set nois i noies d’entre 19 i 29 anys marxen aquest matí des de l’aeroport d’El Prat de Llobregat cap a Nicaragua per a participar en un camp de solidaritat dedicat al comerç just i el consum responsable.
 
Els joves s’instal·laran a la Casa de la Joventut del municipi de Pueblo Nuevo, a la zona de Managua (departament d’Estelí), on coneixeran a fons la feina que hi duu a terme el Centro para la Promoción, la Investigación y el Desarrollo Rural y Social (CIPRES), tant en el camp del comerç solidari com en el de projectes socials.
 
Concretament, el grup conviurà amb famílies de petits productors de cafè de la comunitat de Casablanca i de Condega, i les acompanyarà en les seves tasques quotidianes. Els participants també coneixeran diferents zones de cafetars a les comunitats de Bramadero i La Laguna, i visitaran les organitzacions de comerç just Predecoop i Cecocafen, així com els col·lectius de dones Grupo de Mujeres de Matagalpa i Red de Mujeres.
 
A través del bloc www.nicaranicreu.blogspot.com, els joves informaran de la seva experiència (com ja fan des del juny passat), amb l’objectiu de conscienciar als prop de 500.000 titulars del Carnet Jove, així com a la resta de joves de Catalunya i a la societat en general, dels avantatges dels productes de comerç just. La informació i la conscienciació de la població és, precisament, el gran objectiu de l’estada.
 
Paral·lelament al bloc, també s’ha activat al web www.carnetjove.cat/cjsolidari el joc 56 segons, amb el qual tots els joves poden aprendre com funciona el circuit comercial del comerç just, així com les accions quotidianes que es poden fer per tal d’afavorir el consum responsable des del punt de vista social, econòmic i mediambiental.
 
Les set persones que viatgen a Nicaragua, totes elles titulars del Carnet Jove, són:
 
 • Anna Bota Piqué, de 29 anys (Barcelona)
 • Cristina Domingo Ruiz, de 24 anys (Barcelona)
 • Xavier Zaragoza Olivé, de 26 anys (Tarragona)
 • Isaac Pérez Sanz, de 19 anys (Salt)
 • Carlos Lucio Castaño, de 27 anys (Esplugues de Llobregat)
 • Georgina Cuenca León, de 25 anys (Tordera)
 • Ester Comas Argemí, de 27 anys (Vic)
 
 
Els joves es van seleccionar tenint en compte el seu currículum, la vinculació amb entitats relacionades amb la cooperació, el seu grau de motivació i la proposta de difusió que volen fer de la seva experiència en el camp solidari. Per a la participació al camp de solidaritat de Nicaragua, els nois i noies han fet un curs de formació entre els mesos d’abril i juny.
 
La organització del viatge es fa en col·laboració amb l’Associació SETEM Catalunya i l’organització local d’acollida a Nicaragua amb CIPRES, associació de Comerç Just que lluita contra la pobresa de les zones rurals i que dóna suport a més de 10.000 famílies camperoles per defensar la propietat, el rendiment dels cultius i la comercialització dels seus productes.
 
 
Suport a les ONGD
 
El Projecte Carnet Jove Solidari 2010/11 es realitza conjuntament amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i compta amb un finançament de 112.800 euros aportats pels propis titulars del Carnet Jove, a través d’un percentatge de la seva quota. A més de cobrir el viatge dels set joves al camp solidari a Nicaragua, aquests diners es destinen a Organitzacions No Governamentals pel Desenvolupament (ONGD) que dónen suport a cooperatives de comerç just:
 
 
 • Intermón – Oxfam: destina la contribució a la cooperativa Small Organic Farmer’s Association (SOFA), situada a Sri Lanka i dedicada al cultiu del te.
 • Setem: destina els diners a l’associació Attawassoul, situada a Tànger (Marroc) i dedicada a la producció tèxtil.
 • Alternativa 3: destina l’aportació econòmica a la cooperativa de productors de cafè Coopeagri, situada a Sant Isidro de Pérez Zeledón (Costa Rica).
 • Xarxa de consum solidari: dedica els diners a la Cooperativa Artesanal Femenina de Producció Agrícola El Rosal, a Equador, que produeix cosmètica d’àloe vera.