Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Inspectors de pesca i afers marítims de la Generalitat de Catalunya efectuen controls de peix fora de llotja

query_builder   26 agost 2011 16:03

event_note Nota de premsa

Inspectors de pesca i afers marítims de la Generalitat de Catalunya efectuen controls de peix fora de llotja

FOTO WEB.
Imatge dàtils de mar.
 
 
 
En el marc de la lluita contra el peix que es comercialitza per conductes antireglamentaris, els inspectors de pesca i afers marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya han realitzat diversos controls de la documentació d’empara del peix en diversos ports del litoral tarragoní.
 
Resultat d’aquestes inspeccions s’han realitzat quatre denúncies, la primera de les quals ha estat contra una embarcació del port de Tarragona per vendre al detall part de les seves captures, que eren consegüentment expedides sense la documentació reglada, com són les etiquetes i els corresponents documents d’acompanyament comercial, és a dir factures i albarans. La segona denúncia ha estat contra un peixater per haver adquirit el peix d’aquesta manera, és a dir, directament des de l’embarcació sense les documentacions registrals de la transacció efectuada.
 
Els productes de la pesca procedeixen d’un bé de domini públic com és el mar. És per això que la seva primera venda està concentrada en les llotges dels diversos ports pesquers del litoral català. D’una banda, amb la finalitat de revertir el benefici de la seva comercialització a traves d’una fiscalitat, ja que les captures són registrades per tenir un coneixement de l’esforç pesquer al qual són sotmeses les espècies comercials i, de l’altra, per ser objecte dels controls sanitaris corresponents, si s’escau. Per aquest motiu, les etiquetes i les factures són les documentacions acreditatives d’aquest fet, i per, si és necessari, poder seguir la traçabilitat dels productes en les diferents fases de comercialització.
 
En aquesta línea, els inspectors del Departament han iniciat diverses investigacions dels conductes fraudulents de comercialització dels productes pesquers, les quals han derivat en l’aixecament d’altres dues denúncies, en aquets cas a dos restaurants de les Cases d’Alcanar per tinença d’una espècie marina prohibida a la mar Mediterrània, com és el dàtil de mar, la comercialització de la qual no és permesa per normativa comunitària, i per això l’única manera de ser obtinguda és mitjançant els conductes clandestins fruit del marisqueig furtiu.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge dàtils de mar.

Imatge dàtils de mar.
JPG | 228