• Es tracta d'un programa pioner i la primera vegada que una administració reguladora del joc impulsa iniciatives contra els efectes nocius del joc en persones vulnerables.

  • "Joc Responsable" forma part d'un projecte per prevenir i tractar el joc patològic.

  • El departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha creat comissions de treball amb els empresaris del sector per impulsar mesures per a prevenir les conseqüències del joc problemàtic.

  • La DGJE crearà un distintiu de qualitat per reconèixer els locals que compleixen amb les normes de responsabilitat social.

  • El Govern posarà en marxa una pàgina web per facilitar l'accés a la informació i es desenvoluparan programes d'ajuda per a persones amb problemes de joc

  • El telèfon Sanitat Respon 902 111 444 facilitarà informació i assessorament.

  • Un total de 2.522 jugadors es van autoprohibir l'any passat a Catalunya l'entrada a diferents locals de jocs.

  • 932 persones van ser ateses a la xarxa sanitària pública per problemes de joc patològic, al llarg del 2006

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la consellera de Salut, Marina Geli, han signat avui un acord de col·laboració interdepartamental per a la realització de projectes en el marc del programa sobre el joc responsable.

L'objectiu de l'acord és impulsar un programa interdepartamental de prevenció, atenció i sensibilització de les addiccions al joc que impliqui no només a les administracions sinó també a les empreses que gestionen aquest sector de l'oci i el lleure i a les persones usuàries d'aquest tipus d'activitat.

La idea de crear un programa per fomentar la pràctica del joc responsable a Catalunya neix d'una iniciativa del Departament de Salut, que va començar l'any 2004, i que ara, conjuntament amb el Departament d'Interior, té com a objectiu reordenar el joc patològic i altes socioaddicions posant especial èmfasi en la prevenció i la promoció.

El departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, que té la competència a través de la Direcció General de Joc i d'Espectacles per a dictar normes i gestionar el joc a Catalunya, i el departament de Salut, competent en matèria de salut i de prevenció i tractament de tota mena d'addiccions, han constatat que la pràctica repetitiva del joc pot comportar, per a persones vulnerables, l'addicció a aquest tipus d'activitat amb la gravetat de les repercussions que poden incidir en l'àmbit personal, familiar, econòmic i social.

Per prevenir aquestes addiccions, el conveni preveu treballar en quatre eixos fonamentals:

  1. Informació als consumidors sobre el joc responsable i el joc problemàtic.

  2. Promoció del Joc Responsable.

  3. Mesures per reduir la incidència del joc problemàtic.

  4. Programes d'ajuda per a jugadors amb problemàtica de joc.

Dins aquests quatre eixos es duran a terme:

  1. Campanyes d'informació i conscienciació sobre el joc responsable i el joc patològic.

  2. Plans d'informació i formació als diferents sectors implicats en el joc.

  3. Informació i assessorament telefònic a través de Sanitat Repon.

  4. Posada en marxa d'una pàgina web per facilitat l'accés a la informació per part de la ciutadania.

  5. Constitució d'un grup de treball interdepartamental entre Salut i el Departament d'Interior a través de la Direcció General del Joc i d'Espectacles.

Es tracta d'un programa pioner en que una administració responsable de regular el joc impulsa un programa de Joc Responsable per tal de evitar el joc patològic, es a dir, aquell que comporta un trastorn caracteritzat per pensaments irracionals en relació al premi i per pèrdua de control sobre el joc que passa de ser un entreteniment a una necessitat que pot comportar un important deteriorament de la vida individual, familiar i social.

Durant aquesta setmana la directora general del Joc i d'Espectacles, Mercè Claramunt, s'ha reunit amb empresaris dels diferents subsectors del joc -casinos, bingos, salons recreatius, fabricants i operadors de màquines recreatives-  per fer-los partícips del programa, que també s'aplicarà a les loteries públiques. A aquestes reunions ha assistit també Pieter Remmers (1), expert internacional en joc responsable, que ha estat contractat pel departament d'Interior perquè col·labori amb els empresaris en la recerca de mesures per evitar les addiccions als jocs i les apostes i els seus efectes nocius, i també ha estat present la Dra. Àngels González, experta a nivell internacional en recerca i tractament del joc patològic del Departament de Salut.

La Direcció General del Joc i d'Espectacles ha obert comissions de treball específiques amb cada subsector de la industria del joc per tal d'elaborar un pla d'actuació sobre el joc responsable que dissenyi les accions a dur a terme.

Una altra de les propostes de futur és la intenció de la Direcció General del Joc i d'Espectacles de crear un distintiu de qualitat per als locals de joc que reconeixerà  els establiments que compleixen les normes de responsabilitat social.

Aquest distintiu de garantia de qualitat del joc a Catalunya es crearà amb la finalitat  de, per una banda, facilitar una informació millor i més fiable als consumidors i usuaris i, d'altra, per promocionar el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum del joc dins uns paràmetres de seguretat i responsabilitat per als sectors de la industria del joc i els usuaris.

Registre d'autoprohibits

Entre les mesures del Joc Responsable, el departament d'Interior vol potenciar el registre d'autoprohibits que funciona des de fa anys. Es tracta de un registre on els jugadors que detecten que tenen algun problema poden inscriure's voluntàriament perquè se'ls prohibeixi entrar als locals de joc com a mínim durant un any. Aquest registre s'actualitza diàriament i s'envia cada matí a les recepcions dels locals de joc de Catalunya perquè impedeixin l'entrada a les persones que s'han registrat.

Un total de 2.522 jugadors es van apuntar l'any passat a Catalunya en aquest registre d'autoprohibits i 1.351 ho han fet entre l'1 de gener i l'1 de setembre.

La Direcció General del Joc i d'Espectacles forma part de la comissió de joc responsable de l'Europeen Lotteries, organisme que aplega les diferents loteries públiques d'Europa.

Mesures de prevenció i ajuda als socioaddictes

El Departament de Salut, en el marc del Pla director de salut mental i addiccions, ha prioritzat l'atenció al joc patològic i altes conductes addictives no tòxiques imopulsant diferents projectes com:

-          La prevenció amb els adolescents per mitjà del programa Salut i escola.

-          La detecció precoç als centres d'atenció primària.

-          Una línia telefònica d'informació i orientació a Sanitat Respon 902 111 444, pionera a nivell internacional .

-          La propera  habilitació d'una pàgina web d'informació

-          Elaboració d'un estudi epidemiològic sobre la prevalença del joc patològic i altres socioaddiccions a Catalunya.

A més del joc patològic, Salut també treballa per prevenir i tractar l'abuús de l'us de l'ordinador, internet, del mòbil, de les videoconsoles, compres compulsives, etc.

 (1) Pieter Remmers (Amsterdam,1949),  expert en joc responsable-va dirigir una clínica especialitzada en addicions a Holanda- és el director de Assissa Consultancy Europe

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació: 93 483 01 48 i amb el Gabinet de Comunicació del Departament de Salut: 93 227 29 10