Protecció Civil

Protecció Civil desactiva l'alerta del INUNCAT per la millora en les previsions meteorològiques, que rebaixen la probabilitat de que es produeixin pluges intenses

query_builder   3 setembre 2011 12:04

event_note Nota de premsa

Protecció Civil desactiva l'alerta del INUNCAT per la millora en les previsions meteorològiques, que rebaixen la probabilitat de que es produeixin pluges intenses


Tot i la millora en les previsions, la DGPC manté el Pla Inuncat en Prealerta
Les zones de més afectació per avui dissabte continuen sent el Litoral i el Prelitoral. A la resta d’indrets baixa, considerablement, el grau de probabilitat de quedar afectats
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha desactivat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) per la millora en les previsions meteorològiques de l’ultima actualització del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Segons els models de predicció amb els que treballa el SMC, el risc de que avui es produeixin pluges intenses ha rebaixat la seva probabilitat.Tot i la millora en les previsions meteorològiques, la DGPC manté el Pla d’emergències INUNCAT en fase de prealerta.
 
Segons la darrera actualització del SMC, les zones de més afectació per avui dissabte continuen sent el Litoral i el Prelitoral. A la resta d’indrets baixa, considerablement, el grau de probabilitat de quedar afectats. Així doncs, les comarques amb més risc de veure’s afectades per pluges intenses són: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. També podrien quedar afectades, però amb menor probabilitat, les comarques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Ebre, Berguedà, Cerdanya, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell i Priorat.
 
A partir de les 20.00 hores, la probabilitat baixa molt i els xàfecs encara podrien afectar les comarques de: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà Cerdanya, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vall d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Amb tot, les precipitacions seran disperses.
 
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), la Direcció General de Protecció Civil fa seguiment de l’evolució de la situació i de qualsevol incident que es pugui produir.
 
En tot cas, enfront de la possibilitat de que es produeixin xàfecs intensos durant el dia d’avui, la DGPC demana a la població extremar les precaucions en totes les activitats a l’aire lliure, i demana molta prudència en zones properes a guals, rieres i rius. D’altra banda, la DGPC recomana que, avui dissabte, abans de planificar activitats es consulti, abans, la previsió meteorològica.
 
Per evitar possibles afectacions pels aiguats i les tempestes, la DGPC fa les següents recomanacions:
 
 
CONSELLS GENERALS A LA POBLACIÓ DAVANT D’AIGUATS, INUNDACIONS I TEMPESTES
 
A Catalunya, les precipitacions fortes poden causar inundacions molt ràpides en rius i, especialment, en rieres i torrents.
 
Per això, des de la Direcció General de Protecció Civil es recomana seguir els següents consells:
 
Si us trobeu a casa o en un edifici:
 
 • No deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar
 • No baixeu als soterranis, quedeu-vos en les zones altes o pisos superiors
 • Desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat i tanqueu la clau de pas del gas
 
Si us sorprèn el temporal a l’exterior o dins del cotxe
 
 • Allunyeu-vos de les rieres, els torrents o les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle
 • No us quedeu observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes
 • No travesseu cap riu, riera o zona inundada ni a peu ni amb cotxe; fins i tot dins del cotxe podeu ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d’aigua
 • Amb cotxe, circuleu amb molta precaució utilitzant preferentment les rutes principals i les autopistes, moderant la velocitat
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.
 
Elevada mobilitat viària
En relació a l’elevada mobilitat viària prevista per aquest cap de setmana, el Servei Català de Trànsit (SCT) fa les següents recomanacions en cas de circular en condicions de pluja amb el terra mullat:
 
 • Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada .
 • Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d’aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l’aiguaplaning.
 • En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s’hi és moderar la velocitat.
 • Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
 • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
 • En cas d’haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l’eficàcia dels frens.
 • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 
Recordeu, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció Consells de Protecció Civil enfront els aiguats i les inundacions  .
 
Podeu seguir informats al instant a través del canal twitter @emergenciescat .