Polítiques Digitals i Administració Pública

Catalunya i Israel acorden iniciar els treballs per establir un acord de col·laboració en recerca i desenvolupament

query_builder   5 setembre 2011 18:53

event_note Nota de premsa

Catalunya i Israel acorden iniciar els treballs per establir un acord de col·laboració en recerca i desenvolupament

  • La vicepresidenta del Govern s’ha reunit aquesta tarda amb el president executiu (CEO) de l’Agència Nacional de Recerca i Desenvolupament del Govern d’Israel, Michel Hivert
  •  Joana Ortega assisteix aquestes dies a la primera conferència internacional per a la Cooperació Econòmica Regional a Tel Aviv
110905 Trobada amb Silvan Shalom
La vicepresidenta Joana Ortega amb el viceprimer ministre d'Israel, Silvan Shalom
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, s’ha reunit aquesta tarda amb el president executiu (CEO) de l’Agència Nacional de Recerca i Desenvolupament (MATIMOP) del Govern d’Israel, Michel Hivert, amb qui ha acordat iniciar els treballs per establir un acord de col·laboració en recerca i desenvolupament. L’ha acompanyat el director general de Relacions Exteriors, Salvador Sedó.
 
Matimop és l'agència nacional del Govern d’Israel per a la recerca i el desenvolupament, que coordina la cooperació industrial en matèria d’alta tecnologia entre Israel i la comunitat internacional. Així mateix, és el principal centre tecnològic a Israel. L’Agència Nacional de Recerca i Desenvolupament del Govern d’Israel dóna suport a les empreses en el desenvolupament de noves tecnologies, productes i serveis, que comporten un elevat risc i cost per a l'empresa. La vicepresidenta del Govern ha expressat l’interès del govern català “en el model de recerca que aquesta agència desenvolupa” i en com el govern d’Israel “aplica la tecnologia a la indústria”. De la mateixa manera, Joana Ortega ha traslladat a Michel Hivert la voluntat d’iniciar treballs de cooperació “en àmbits com el biomèdic, l’agricultura, la tecnologia i la gestió de l’aigua”. Segons la vicepresidenta del Govern l’objectiu final és, “dinamitzar l’economia catalana, que el mercat s’internacionalitzi i crear llocs de treball de qualitat”.
 
ACC1Ó col·labora amb Matimop des de fa 6 anys en activitats comunes dins el marc de la xarxa de la CE: Enterprise Europe Network, i anteriorment de la xarxa Innovation Relay Centers, que fomenten la cooperació en matèria de transferència tecnològica en més de 40 països. Durant aquest any, ACC1Ó organitzarà la missió CONNECT-Israel, que tindrà lloc del 28 de novembre al 2 de Desembre, en l’àmbit de la cooperació tecnològica en el sector TIC-Media.
 
 
Reunió amb el viceprimer ministre del Govern d’Israel
 
De la mateixa manera, la vicepresidenta del Govern s’ha reunit avui amb el viceprimer ministre del Govern d’Israel, Silvan Shalom, a qui ha traslladat l’expertesa de Catalunya en cooperació transfronterera. Així, Joana Ortega ha ofert al mandatari israelià "la capacitat de cooperació que tenim a Catalunya, avalada per una llarga trajectòria transfronterera des del 1983”.
 
Joana Ortega ha explicat al viceprimer ministre d’Israel que l’element clau de la cooperació transfronterera “és l'existència de problemes comuns a banda i banda de la frontera”. Aquesta estratègia, ha dit, “és eficaç i útil pels reptes de la vida quotidiana dels ciutadans”. 
 
Conferència internacional per a la Cooperació Econòmica Regional
 
La vicepresidenta Joana Ortega, acompanyada pel director general de Relacions Exteriors, Salvador Sedó, ha assistit aquests dies a la primera conferència internacional per a la Cooperació Econòmica Regional a Tel Aviv, “Economic cooperation as a factor for prosperity and stability”. La conferència ha estat organitzada pel Ministeri de Cooperació Regional d’Israel amb l’objectiu de posar en valor la importància de la cooperació per incrementar l’estabilitat regional, la pau i la prosperitat a la zona. A la conferència hi han participat representants dels governs europeus, representants d’organitzacions internacionals, ONG, entre d’altres.
 
Precisament en el marc de la conferència i del viatge, la vicepresidenta del Govern ha mantingut diversos contactes institucionals amb l’ex primer ministre britànic, Tony Blair; amb l’ambaixador d’Espanya a Israel, Àlvaro Iranzo; amb el Patriarca Llatí de Jerusalem, Fouad Twal, i amb representants de l’organització Young Men’s Christian Association.
 
La cooperació transfronterera de Catalunya
 
La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) va néixer l’any 1983 entre 4 comunitats autònomes espanyoles ( Aragó, Catalunya, Euskadi i Navarra), 3 regions franceses (Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus) i Andorra. Aquest organisme va ser creat per promoure el desenvolupament i protegir els Pirineus, zona muntanyosa que separa ambdós països.
 
L’any 2004 va néixer l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. Va ser establert com un programa de cooperació entre els territoris espanyols de Catalunya, Illes Balears, Aragó i entre els territoris francesos de Llenguadoc-Rosselló i Midi Pyrénées. Aquest grup treballa per a la promoció socioeconòmica de tot el territori i també actua com a lobby regional a les institucionals europees. Actualment Catalunya presideix aquest organisme.
 
Catalunya participa en molts projectes euromediterranis amb els seus homòlegs del sud del Mediterrani. Un d'aquests programes és el CBC - Conca de la Mediterrània, de la Iniciativa Europea de Veïnatge i Associació (IEVA). Aquests projectes tenen per objecte reforçar la cooperació entre els estats membres i els països socis al llarg de la frontera exterior de la Unió Europea.

En aquest mateix sentit, Catalunya és també un membre actiu de la Comissió Mediterrània en la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes i de l'Assemblea Euromediterrània Regional i Local Euromediterrània (ARLEM).
 
La vicepresidenta del Govern marxarà aquesta matinada d’Israel per assistir demà a la reunió setmanal del consell executiu.
 

3  

Imatges

Foto - Trobada de la Vicepresidenta amb el vice Primer Ministre d'Israel, Silvan Shalom

Foto - Trobada de la Vicepresidenta amb el vice Primer Ministre d'Israel, Silvan Shalom 778

Foto - La vicepresidenta Joana Ortega amb l'ex Pirmer Ministre d'Israel, Ehud Olmert

Foto - La vicepresidenta Joana Ortega amb l'ex Pirmer Ministre d'Israel, Ehud Olmert 877

Foto - La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb l'ex Primer Ministre britànic, Tony Blair

Foto - La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb l'ex Primer Ministre britànic, Tony Blair 747