Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura participa en el projecte europeu FUTUREforest

query_builder   7 setembre 2011 12:56

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura participa en el projecte europeu FUTUREforest

 
Es tracta d’un projecte de recerca cofinançat per la Unió Europea i desenvolupat durant tres anys, que pretén compartir experiències sobre els efectes del canvi climàtic als boscos.
 
S’han exposat els resultats del projecte en el marc del Parlament Europeu a Brusel·les, coincidint amb una conferència internacional organitzada amb motiu de l’Any Internacional dels Boscos.
 
 
Representants del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han participat durant dos dies a Brusel·les en una conferència per celebrar l’Any Internacional dels Boscos 2011. Aquesta trobada s’emmarca en el projecte FUTUREforest (INTERREG IVC), que té com a objectiu l’intercanvi, la transferència i la divulgació d’experiències entre diferents països europeus sobre els efectes del canvi climàtic en la gestió dels boscos.
 
Aquest és el tercer any d’aquest projecte europeu en què participen set socis en representació de les administracions o de les institucions oficials de recerca forestal de Brandenburg, Gal·les, Auvèrnia, Catalunya, Letònia, Bulgària i Eslovènia. La conferència europea sota el lema European and Global forests-which way for the future? serveix per fer una primera valoració del projecte.
 
La temàtica del projecte ha girat al voltant de set blocs temàtics relacionats amb la gestió forestal i el canvi climàtic: el balanç de l’aigua, la biodiversitat, la producció (fusta i altres productes), la captura de carboni, els riscos naturals (incendis i sanitat forestal), la difusió i la transferència als responsables i als agents forestals. Com a resultats del projecte, s’estan plantejant estratègies i directrius de gestió adaptades al canvi climàtic, per transferir-les als diferents governs regionals i a la Comissió Europea i fer-ne divulgació.
 
Catalunya és un país eminentment forestal. El 61% de la seva superfície està ocupada per terrenys forestals: prats, matollars, erms naturals i sobretot boscos, fet que correspon a un total d’1.957.196 hectàrees forestals. Els boscos, segons la nomenclatura del canvi climàtic, es consideren un embornal de diòxid de carboni; és a dir, un sistema o un procés que capta i neutralitza el carboni que, d’altra manera, s’emetria a l’atmosfera. Els boscos actuen com a reservori del diòxid de carboni fix i capturen el CO2 mitjançant el seu creixement.
 
FUTUREforest és un projecte que permet plantejar tècniques, estratègies i polítiques encaminades a gestionar de manera més adequada els boscos i les zones forestals i hi incorpora les perspectives del canvi climàtic. La diversitat de les condicions actuals i dels impactes previstos del canvi climàtic entre els socis d’aquest projecte fan que siguin de gran interès, tant l’intercanvi d’experiències com el plantejament d’estratègies i de polítiques que cal prendre en l’àmbit nacional i en l’àmbit europeu.
 
La tasca del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’ha concretat en la coordinació de l’eix temàtic de riscos forestals: conèixer quines són les millors eines per poder fer front a l’increment d’incendis forestals, de plagues o de malalties i d’altres (aiguats, ventades...), a partir de l’experiència i de l’anàlisi de les metodologies emprades en les diferents regions participants.