Salut

Boi Ruiz: "El sistema català de salut no està en crisi"

query_builder   8 setembre 2011 19:00

event_note Nota de premsa

Boi Ruiz: "El sistema català de salut no està en crisi"

  • Boi Ruiz es reuneix amb el consell de Salut de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona
  • El conseller valora positivament el funcionament del nou model d’urgències nocturnes implantat des de l’1 de setembre a la zona.  
  • Durant els cinc primer dies s’han realitzat 27 atencions domiciliàries

Boi Ruiz ha afirmat avui que "el sistema català de salut no està en crisi, tot i que estem passant moments difícils", durant la roda de premsa prèvia a la reunió amb el consell de salut del Camp de Tarragona. El conseller ha insistit que l’objectiu del Govern és garantir la sostenibilitat del sistema sanitari pùblic, "que és excel.lent i cal preservar. No ens plantegem cap alternativa", ha clos.
 
El conseller de Salut, s’ha reunit avui amb el Consell de Salut de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, que és un òrgan en el qual estan representats municipis, associacions, col·legis professionals de metges i farmacèutics, així com els proveïdors de la Regió Sanitària. La convocatòria forma part del compromís adquirit pel conseller el juliol passat davant del Parlament de Catalunya de promoure la transparència i la rendició de comptes amb els òrgans de participació que formen part del sistema de salut de Catalunya. Ruiz té previst reunir-se amb els consells de salut de totes les regions sanitàries les properes setmanes.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Ruiz ha afirmat que la implantació del nou model d’urgències a la zona s’està desenvolupant amb normalitat. Un model basat en l’eficàcia i l’eficiència que no minva els drets dels usuaris del sistema de salut de Catalunya. El servei s’articula a través del telèfon Sanitat Respon 902 111 444 i des del 112 per tal de resoldre les consultes mèdiques dels usuaris durant la nit o activar els diferents protocols per tal de realitzar una visita a domicili, un transport sanitari o una recomanació mèdica.
 
La valoració del funcionament del model d’urgències nocturnes durant els cinc primers dies ha estat positiva. En aquests cinc dies, les dades dels serveis oferts demostren que no hi ha hagut cap increment especial dels serveis d’urgències a l’hospital Joan XXIII i l’hospital de Santa Tecla a Tarragona, ni a l’hospital Sant Joan de Reus ni al Pius Hospital de Valls ni a l’hospital del Vendrell. Aquests centres han tingut una assistència similar a la de qualsevol altre cap de setmana.
 
Pel que fa la Regió Sanitària de Tarragona els serveis d’urgències han funcionat amb fluïdesa a tots els hospitals, cosa que, segons el director dels Serveis Territorials, Josep Mercadé, “demostra que l’atenció telefònica i les atencions domiciliàries han donat la resposta adient a les demandes d’assistència d’urgència”.
 
Pel que fa l’atenció domiciliària, durant els cinc primer dies des que es va posar en marxa el nou model i fins aquesta passada nit, s’han fet 27 visites a domicili, amb una mitjana de 5,4 visites per nit i dia. La comarca amb més atencions domiciliàries ha estat el Tarragonès Camp, amb 12 atencions, mentre que la de menys peticions ha estat el Baix Penedès, amb 1.
 
Pel que fa les ambulàncies, s’han activat 131 serveis d’ambulàncies en funció de la diagnosi establerta per professionals mèdics. Pel que fa les trucades telefòniques per demanar atenció sanitària, en aquest primers cinc dies s’han atès 102  sol·licituds, amb una mitjana de 20,4 diàries.
 
El gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, Josep Mercadé, ha demanat “confiança en el nou sistema. Sabem que tots els canvis provoquen incerteses, però estem convençuts que, a banda del que suposa la mesura en quant a l’optimització de recursos, queda demostrat que la qualitat del servei d’urgències no només no disminueix sinó que s’incrementarà, sobretot amb les atencions domiciliàries”