Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

MODIFICA L'ANTERIOR: El Departament d'Agricultura actualitza les normes de producció integrada

query_builder   9 setembre 2011 12:44

event_note Nota de premsa

MODIFICA L'ANTERIOR: El Departament d'Agricultura actualitza les normes de producció integrada

 
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució per la qual s'aprova les normes tècniques específiques de producció integrada, així com els paràmetres dels quaderns d'explotació i quaderns de conservació o postcollita de producció integrada.
 
Les normes aprovades corresponen a fruita de llavor, fruita de pinyol, hortalisses, cítrics, fruita seca, olives, raïm per a vinificació, cereals d’hivern, cereals d’estiu, fruita seca elaborada, elaboració de vi i elaboració d’oli d’oliva, així com els corresponents quaderns d’explotació i quaderns de conservació o postcollita de Producció Integrada.
 
Aquesta campanya el Departament ha impulsat una profunda revisió de les normes tècniques, juntament amb els comitès tècnics de Producció integrada atès que durant els últims anys, el Registre Oficial de Productes Fitosanitaris del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) ha experimentat una progressiva disminució del nombre de matèries actives de productes fitosanitaris. Aquesta reducció de matèries actives i usos autoritzats va ésser especialment significativa l’any 2009, que va representar la caiguda de més d’un 10% dels usos autoritzats, i ha continuat durant l’any 2010 i 2011 amb una reducció més moderada.
 
En aquest sentit i arran dels esmentats canvis, s’ha articulat un mecanisme que preveu aconseguir que les normes tècniques recullin de manera dinàmica les variacions que experimenta aquest registre. Amb l’objectiu d’obtenir aquesta immediatesa, a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Resolució, la relació de matèries actives autoritzades per a la producció integrada es farà pública a través de la pàgina web del Departament, que s’actualitzarà periòdicament conforme als canvis que s’haguessin produït en el Registre Oficial de Productes Fitosanitaris. D’aquesta manera, els agricultors disposaran, en tot moment, d’una informació fiable, actual i segura que els ajudarà en la presa de decisions per aplicar les tècniques de cultiu més adequades amb la producció integrada.
 
Pel que fa a l’elaboració de noves normes de Producció Integrada, actualment s’està treballant en la preparació de la norma tècnica de farratges. També està previst que aquesta campanya la producció integrada doni un pas endavant envers la producció integrada ramadera.
 
Actualment, Catalunya està treballant amb altres regions europees, sota la coordinació de l’Assemblea de Regions Europees de Fruits, Llegums i Hortalisses (AREFLH), amb l’objectiu que la Comissió Europea (CE) aprovi un Reglament Comunitari que reguli la Producció Integrada a nivell de tota Europa.
 
Pel que fa a la Producció Integrada, es constata una clara consolidació d’aquest sistema de producció respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones. A nivell de tot l’Estat espanyol s’observa un increment constant de la Producció Integrada pròxim al 10% en l’últim any.
 
La mateixa tendència es pot apreciar a Catalunya, pionera en la implantació d’aquest sistema de producció, del qual compta actualment amb més de 32.000 hectàrees inscrites.