Empresa i Coneixement

INDÚSTRIA

Catalunya lidera el rànquing en nombre d'empreses innovadores a l'Estat

query_builder   18 setembre 2011 11:15

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Catalunya lidera el rànquing en nombre d'empreses innovadores a l'Estat

  • Concentra el 22% de les empreses innovadores, segons l’Informe Anual d’R+D i Innovació a Catalunya 2011 elaborat pel Departament d’Empresa i Ocupació a través d’ACC1Ó.
  • Catalunya inverteix més en R+D que països com Noruega, Portugal o Irlanda. En termes percentuals sobre el PIB, es situa al nivell de Xina, Holanda o Noruega.
  • Entre el 2000 i el 2009 la intensitat en R+D a Catalunya augmenta de forma accelerada,  per sobre del creixement del PIB, acumulant increments de l’11% anual.
 
Catalunya és, amb un 22%, la comunitat autònoma amb més empreses innovadores de l’Estat espanyol, per davant fins i tot de Madrid, que concentra el 15% de les empreses innovadores de l’Estat, segons l’Informe Anual d’R+D i Innovació a Catalunya 2011, elaborat pel Departament d’Empresa i Ocupació a través d’ACC10.
 
1 de cada 4 empreses catalanes, de més de 10 treballadors, és innovadora. Aquesta dada és especialment rellevant en el context actual, ja que l’estudi també indica que són precisament les empreses innovadores les que presenten una major resistència a la crisi.
 
Durant els darrers deu anys (2000-2009), Catalunya ha triplicat els recursos destinats a R+D, acumulant increments anuals superiors a l’11%, i ha duplicat la inversió en innovació empresarial. En els darrers anys (2007-2009), la intensitat en R+D a Catalunya s’ha incrementat substancialment, des de l’1,48% a l’1,68%.
 
Actualment, Catalunya inverteix més en R+D que països com Noruega, Portugal o Irlanda. I en termes d’R+D sobre el PIB, Catalunya se situa en els nivells de Noruega, Holanda i la Xina.
 
Catalunya genera el 26,1% de la producció científica de l’Estat
 
La producció científica a Catalunya guanya terreny, tant en nombre com en qualitat de publicacions. Des del 2003, el nombre de documents científics publicats ha augmentat un 80%, i actualment Catalunya concentra mes d’una quarta part de la producció científica total a l’Estat espanyol. Excel·leix sobretot en enginyeria, física, medicina, ciències biològiques, química, ciències de computació i matemàtiques.
 
A més, actualment prop de l’1% de la producció científica mundial s’origina a Catalunya, mesurat en nombre i en impacte de publicacions científiques en revistes especialitzades. Això es tradueix en més de 15.000 articles publicats a l’entorn internacional en revistes científiques, un nombre que està per sobre de països tradicionalment reconeguts en aquest àmbit com Àustria o Finlàndia.
 
Catalunya és la principal receptora dels fons estatals i europeus per R+D+I
 
Fins al mes de gener de 2011, i des de la seva posada en marxa el 2007, Catalunya ha estat receptora de prop de 383 milions d’euros a través del 7è Programa Marc d’R+D de la Unió Europea; el 28,95% de la subvenció rebuda fins a la data per l’Estat espanyol i més de l’1,94% de la subvenció total a l’àmbit europeu. Aquests fons han permès impulsar 900 projectes.
 
A nivell estatal, el 2009 Catalunya ha estat receptora del 33% del finançament provinent de les convocatòries dels Consorcis Estratègics d’Innovació Tecnològica (CENIT), el principal instrument de política tecnològica de l’Estat.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Informe Anual d'R+D i Innovació a Catalunya 2011

Informe Anual d'R+D i Innovació a Catalunya 2011
PDF | 8715