Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Nova Agenda escolar del Parc Natural de la Serra de Montsant per al curs 2011-2012

query_builder   21 setembre 2011 11:36

event_note Nota de premsa

Nova Agenda escolar del Parc Natural de la Serra de Montsant per al curs 2011-2012

pàgina d'agenda
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural edita una nova agenda escolar conjuntament amb la comunitat educativa per a difondre els valors naturals i culturals de Montsant
 
“Cingle amunt!” és el títol del capítol dedicat a la geomorfologia, fauna i flora de les cingleres i la serra Major i als testimonis de la presència humana a Montsant
 
 
Aquest nou curs escolar 2011-2012, l’alumnat de Primària de totes les escoles de la comarca del Priorat portarà a la cartera una nova edició de l’Agenda escolar del Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquesta és una iniciativa impulsada des de l’Àrea d’Educació Ambiental del Parc Natural conjuntament amb el Servei Educatiu del Priorat amb l’objectiu de difondre informació sobre el Parc, la comarca i el medi ambient des de l’any 2009.
 
Per a l’elaboració de l’agenda, de nou s’ha comptat amb la participació dels alumnes mateixos de les escoles, els quals van recollir dites, remeis o costums propis de llurs pobles durant el curs anterior. Així, cada inici de mes hi ha una doble pàgina amb una breu ressenya sobre el mes segons el calendari del pagès i el calendari festiu local, on es descriuen oficis com el de baster o matalasser, jocs com ara la xarranca o el bòlit, com fer arengada amb suc o bunyols de vent o quins són els millors remeis per a la tos. Cada setmana, a més del calendari on hi ha assenyalades les efemèrides i diades principals relacionades amb el medi ambient, s’hi inclouen breus informacions sobre els projectes de conservació, les espècies de flora i fauna i el patrimoni cultural de Montsant; es donen consells ambientals que podem aplicar a la nostra vida quotidiana; i es recullen refranys, dites populars i vocabulari de la comarca que l’alumnat ha preguntat a casa seva.
 
El bloc de l’agenda dedicat monogràficament al Parc Natural se centra aquest curs en la formació geològica de la serra de Montsant, les roques i formes geomorfològiques principals del massís, la fauna i flora que trobem a les cingleres i dalt de la serra Major i els rastres que la presència humana ha deixat a Montsant a partir de conèixer els treballs d’arqueologia o el testimoni visible de l’arquitectura de pedra seca característica de la serra.
 
Com cada any, les pàgines finals de l’agenda presenten la temàtica en l’àmbit de l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Llaberia i sobre l’EIN Muntanyes de Prades i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, ateses les característiques naturals de la comarca.
 
Com a novetat, aquest curs, cada agenda es complementa amb dues làmines naturalistes creades pel dibuixant Toni Llobet que representen les principals espècies de flora i fauna de l’ambient de les cingleres i la serra Major.
 
Les agendes es presenten personalitzades segons els 17 centres escolars de Primària, cosa que ha estat possible amb el suport principal de la Diputació de Tarragona i també de la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat.
 
La bona acollida del projecte de l’agenda, tant pel seu procés d’elaboració com pel resultat pràctic a les escoles durant el curs passat, demostra la importància i necessitat del treball conjunt entre els àmbits de l’ensenyament formal i l’educació ambiental, una de les competències dins la gestió del Parc Natural, i assenyala la voluntat que aquest continuï sent un projecte unitari de comarca, d’interès comú per a tothom qui viu al Priorat i que permet alhora conèixer i valorar la serra de Montsant, un patrimoni natural i cultural garantia del futur del territori.

1  

Fitxers adjunts

Pàgina d'agenda

Pàgina d'agenda
JPG | 376