Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El conseller Pelegrí presidirà la Gran Nit de la Pesca Catalana

query_builder   23 setembre 2011 10:14

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí presidirà la Gran Nit de la Pesca Catalana

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Mercè Santmartí, presidirà demà dissabte, 24 de setembre, la Gran Nit de la Pesca Catalana, a Cambrils.
 
Durant l’acte, es lliuraran els guardons anuals de la XXIII edició de la Gran Nit de la Pesca Catalana, que el Govern va aprovar el passat 6 de setembre. Es preveu l’assistència d’unes 400 persones en aquest acte homenatge al sector pesquer català procedents de totes les confraries del territori català.
 
Els guardons de la pesca catalana són el reconeixement de la tasca de les persones físiques i jurídiques, nacionals o estrangeres que, amb el seu esforç i amb la seva dedicació han contribuït al desenvolupament del món de la pesca, prestant serveis rellevants al sector o contribuint amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació als interessos del sector pesquer.
 
Van ser creats pel Decret 36/1987, de 29 de gener (DOGC núm. 810, de 2.3.1987), pel qual es creen guardons per reconèixer actuacions en favor del sector agrari i pesquer català, i són de dues classes: la Medalla i la Placa de la Pesca Catalana.
 
  • La Medalla de la Pesca Catalana distingeix les persones físiques que contribueixen amb el seu esforç i la seva dedicació a la millora del sector pesquer català.
  • La Placa de la Pesca Catalana distingeix les persones jurídiques, públiques o privades, que destaquen per la seva activitat a favor del foment de la pesca a Catalunya.
Amb la voluntat que aquest atorgament tingui la màxima transparència, publicitat i concurrència, es convoca cada any per mitjà d'una ordre, que estableix les bases per atorgar la Medalla i la Placa. Els candidats són proposats per les confraries de pescadors, les federacions territorials de confraries, la Federació Catalana de Confraries de Pescadors i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims. La selecció dels guardons la fa un jurat format pel director general de Pesca i Afers Marítims, que actua com a president, el subdirector general de Pesca i Afers Marítims, que actua com a secretari, i els presidents de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors i les tres federacions territorials, que actuen com a vocals. Els guardons es concedeixen per un acord de Govern.
 
Les medalles de la pesca catalana que s’atorgaran demà són:
 
Sra. Maria Rosa Costa i Costa
És nascuda a Cambrils l’any 1942, en el si de la família dels Pessic, una família pescadora del poble de Cambrils. El seu avi i el seu pare eren pescadors. L’any 1970 va rebre el llegat mariner que li pertocava, l’embarcació Juan, de la qual ha estat armadora, juntament amb el seu marit, Jaume Domènech Capella, Pegaso, o Jaume de la Cachoca, persona molt involucrada amb la Confraria, que va ser patró major en el període del 1987 al 1991. L’any 1992 es construeix una nova embarcació, anomenada Pessic, que avui continua pescant guiada pel seu fill Jaume. Es va jubilar dins el col·lectiu d’adobaires, per al qual va cotitzar molts anys a l’Institut Social de la Marina, encara que durant els últims anys va continuar fent-ho com a autònoma.
 
Sr. Jordi Joan Sancho i Fibla
És secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar. Hi ha treballat durant més de 38 anys, 27 dels quals n’ha estat secretari. Ha dedicat un esforç constant envers els pescadors de les Cases d’Alcanar i en la salvaguarda dels interessos de l’entitat, portant a terme una gestió exemplar en moments difícils per al sector.
 
Sr. Severino Guallar i Latorre
Ha estat una persona decisiva a l'hora d'impulsar la col.laboració en les tasques del control i de la vigilància, per garantir el compliment de les disposicions sobre la conservació i la gestió dels recursos pesquers vigents, entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, membres de la Guàrdia Civil del Mar, membres del Servicio de Protección de la Naturaleza (SEPRONA) i altres patrulles. Ha estat un element decisiu sobretot a l'hora de lluitar contra l'entrada de peix petit a Catalunya procedent d'altres països.
 
Sra. Maria Dolors Oms i Bassols
La seva gestió pesquera durant la seva etapa d’alcaldessa de Blanes sempre va tenir l’objectiu de procurar facilitar la feina dels pescadors establint llaços de col·laboració entre el sector pesquer i l’Ajuntament d’aquesta localitat. Des del Consell de Ports de la Generalitat va continuar defensant els interessos dels pescadors i de les pescadores.
 
Sr. Antoni Albiol i Sivera
Va néixer a la Barceloneta, fill, nét i besnét de pescadors. Als 14 anys ja surt a la mar amb la barca del seu avi.  Va col·laborar amb la Universitat de Barcelona i amb l’Institut de Ciències del Mar. Per a aquest darrer, va idear un art de pesca. Va ajudar a dissenyar un art que va servir després per a un vaixell oceanogràfic, denominat Gacia del Cid. Va ser durant anys, vicepresident de la Confraria de Pescadors de Barcelona. Actualment està jubilat i és el patró més antic d’aquesta confraria. A més, imparteix conferències sobre la pesca del peix petit als biòlegs i a les persones controladores de la Guàrdia Civil i, juntament amb Adolfo Solsona, professor titular de la Universitat de Barcelona, participa en el Projecte marieta sobre la pesca del peix pelàgic.  
 
Sr. Josep Tomàs Margalef i Benaiges
Ha dedicat tota la vida al sector pesquer, tant a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar com a la resta de confraries que n’han requerit els serveis. Inicià la seva tasca professional com a pescador embarcat associat a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar. Ha simultaniejat el càrrec de secretari de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar amb el de secretari de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona.
 
Les plaques que s’atorgaran demà són:
 
Srs. Miquel i Xavier Fortuny i Foix
Miquel Fortuny Foix, nascut l’any 1932, i el seu germà Xavier, nascut l’any 1938, formen part d’una nissaga de pescadors procedents del port de Cambrils (Tarragona), coneguda amb el motiu de mandorri, que té un munt de descendents entre els pescadors de Palamós. Des de molt joves (en Miquel, als 9 anys), van embarcar-se als bastiments de la família, amb noms com Almas en el Mar, Set Germans, San Bartolomé i Normandia. Amb els anys van acabar patronejant aquests vaixells, i van esdevenir armadors de les embarcacions d’arrossegament Tres Hermanos, Montse i Mandorri. Aquestes dues darreres estan actives al port de Palamós i ara són dirigides pels fills dels dos germans, encarregats de donar continuïtat a aquesta nissaga de pescadors.
 
Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils
La Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils es creà l’any 1902 amb el nom de Sindicat Agrícola de Producció i l’any 1944 va canviar de nom per anomenar-se Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils.
 
L’any 1991, dins la seva secció de crèdit com a entitat semifinancera, va obrir una oficina financera en la zona de la platja i va creure oportú estar amb el sector pesquer. Aquest fet va tenir una gran acceptació en el sector, fins al punt que, en aquesta oficina, s’hi va arribar a cobrar el 70% dels imports de les captures. D’aquí van sortir múltiples operacions amb les persones associades a la Confraria de Pescadors de Cambrils, tant de crèdits al consum com de dipòsits o, fins i tot, de finançaments de noves embarcacions.
 
Posteriorment, la Confraria va prendre com a exemple certes estratègies que la Cooperativa duia a terme, com la de la venda al detall en la seva agrobotiga. La Confraria, que tenia les mateixes inquietuds, va obrir l’any 2000 la seva primera peixateria.
 
La Confraria i la Cooperativa han tingut molt bona relació a l’efecte de promoció, i han anat de forma conjunta en moltes fires, tant a nivell local com a nivell nacional (Alimentaria o Barcelona Degusta). En l’àmbit de la promoció, des de fa 7 anys i emmarcat dins de les Jornades de la Galera i de la Cuina Marinera, fan també en conjunt tot un seguit d’actes. Destaquen principalment els que es realitzen a les instal·lacions de la Cooperativa mateixa, com el de la Fregida de Calçots i Galeres, acte que ja s’ha convertit en un referent  i que té una gran acceptació popular.
 
La Confraria va iniciar l’any 2009 una línia de productes congelats que tenen com a base el peix de Cambrils. La botiga de la Cooperativa es va convertir en un punt de venda d’aquests productes a Cambrils. Un cop vist el resultat d’aquesta nova línia de productes, la Cooperativa va creure convenient fer el mateix, però amb els seus productes com a base. D’aquesta manera, les botigues de la Confraria han passat a ser punt de venda d’aquests productes.
 
Tarragona Blau
Empresa petita que té una escola de pesca al port de Tarragona i que es dedica bàsicament a donar informació sobre la pesca a Catalunya, els arts de pesca, les espècies que es capturen al nostre litoral, els hàbitats d’interès pesquer com les fanerògames, etc. L’Escola de Pesca Tarragona Blau va ser autoritzada per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.
 
El propietari de l’empresa és un pescador de Tarragona que abans es dedicava a la pesca d’arrossegament. En la seva persona, hi conflueixen diversos aspectes que el fan mereixedor d’aquest guardó. És un jove emprenedor, una persona que assumeix un risc i que té iniciativa per dur a terme una feina en la qual no copia models, sinó que crea una tasca diferent i innovadora. A més, la seva labor està en la línia de diversificació que es planteja com una solució a les dificultats que passa el sector pesquer.
 
MARAM, Centre d’Interpretació del Peix
MARAM, el Centre d’Interpretació del Peix, és una aposta de la Confraria de Pescadors de l’Escala per fomentar la cultura del peix, per donar a conèixer la vida i la feina del sector pesquer, per fomentar la pesca responsable i per transmetre valors de respecte al medi ambient, en especial, al medi marí.
 
La Confraria de Pescadors de l’Escala és pionera en diversos aspectes, però dos dels més rellevants són la venda per subhasta per intranet i la creació del Centre d’Interpretació del Peix. Aquestes dues singularitats, sumades a la pesca responsable que es du a terme des de la Confraria i un entorn extraordinari, fan d’aquest projecte una actuació única i pionera a tot l’Estat. El MARAM està destinat al foment de l’educació ambiental mitjançant visites guiades, cursets, seminaris, lloguer de sales, etc.
 
Institut dEducació Secundària (IES) Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita
És mereixedor del guardó per contribuir al desenvolupament de l’aqüicultura a Catalunya, des de la formació professional reglada.
 
Actualment, la formació professional impartida a l’IES Els Alfacs està englobada en la família professional marítima i pesquera. S’hi fan dos cicles formatius: Operacions de cultiu aqüícola (1700 hores, de grau mitjà) i producció aqüícola (2000 hores, de grau superior), tots dos cicles realitzats durant 2 cursos.
 
L’Escola d’Aqüicultura de l’IES Els Alfacs és l’únic centre que fa aquests cicles formatius a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears i és una de les escoles pioneres a nivell estatal en impartir aquests ensenyaments professionals.