Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Pelegrí aposta per potenciar la relació productor-consumidor i la producció de qualitat i proximitat

query_builder   24 setembre 2011 11:17

event_note Nota de premsa

Pelegrí aposta per potenciar la relació productor-consumidor i la producció de qualitat i proximitat

Pelegrí, Reñé i Oró durant la presentació del Saló Produqte
Pelegrí, Reñé i Oró durant la presentació del Saló Produqte
 
 
 
El conseller ha presentat, aquest matí, la segona edició del Saló Produqte, que se celebrarà del 29 de setembre al 2 d’octubre, en el marc de la 57a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, i de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presentat aquest matí, en roda de premsa, la segona edició del Saló Produqte, que se celebrarà del 29 de setembre al 2 d’octubre, en el marc de la 57a edició de la Fira Agrària Sant Miquel de Lleida. L’acte també ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i del director de Fira de Lleida, Oriol Oró.
 
Pelegrí ha volgut incidir en la ferma aposta del Departament i del Govern català pel sector agroalimentari, “clau i estratègic”, i per la seva promoció i internacionalització, i que el saló Produqte és una bona mostra de la necessària col·laboració entre totes les institucions implicades en la promoció agroalimentària per tal de sumar esforços en accions de promoció dels productes de qualitat i de proximitat, donant suport a les empreses del sector agroalimentari, i reforçant la capitalitat agroalimentària de Lleida.
 
Com ha destacat el conseller, aquest saló, organitzat pel Departament -a través de PRODECA-, la Diputació de Lleida -a través del Patronat de Promoció Econòmica (PROMECO)-, i Fira de Lleida,  esdevé “la plataforma idònia per potenciar la relació entre el productor i el consumidor” atès que es tracta d’una iniciativa conjunta en l’àmbit del producte agroalimentari que pretén ser un canal de venda per a ajudar a consolidar les xarxes de proximitat amb el reforçament de les relacions entre el productor i el consumidor final”, i “un potent instrument de promoció que, a més, es veu reforçat per la millor combinació com és una fira potent i reconeguda, que rep una mitjana de 180.000 visitants, i uns expositors amb productes d’excel·lent qualitat”.
 
Josep Maria Pelegrí ha fet palès que una de les línies estratègiques principals a desenvolupar a curt i mig termini és fomentar la internacionalització del sector agroalimentari, i que PRODECA és l’instrument i la gran eina de què disposa el Departament per a dur a terme aquest objectiu estratègic, i amb ella s’està duent a terme un Pla estratègic per a la internacionalització del sector agroalimentari. Igualment, s’està donant suport, mitjançant PRODECA, a les empreses per a participar en fires internacionals, s’estan coordinant i executant missions comercials, i orientant i assessorant a empreses a emprar altres eines de suport a la internacionalització.
 
“Internacionalitzar és apostar per tenir una continuada presència dels nostres productes i de les nostres empreses a l’estranger i crear productes atractius per a aquests mercats; és entendre que el nostre mercat és el món, i per a això cal la corresponsabilitat entre empreses i Govern, que el sector aporti un valor afegit que facilitin el contacte i el coneixement entre els diferents agents, perquè només així la internacionalització guanyarà en intensitat i eficiència”, ha manifestat Pelegrí.
 
El titular del Departament també ha recordat l’aposta del DAAM pel foment de la venda de productes de qualitat i de proximitat, la seva participació activa en la Comissió tècnica d’AREPO que està treballant sobre la reforma de la normativa de qualitat agroalimentària de la Unió Europea, “una de les propostes en les quals estem treballant és el reconeixement de noves figures de qualitat a nivell de la UE, relatives a productes locals i venda directa”, i que el Departament està ultimant un Decret sobre aquest tipus de producció de qualitat i de proximitat.
 
“Amb tot plegat i altres eines, es tracta, en definitiva, de fomentar la competitivitat del sector agroalimentari”, ha assenyalat Pelegrí, “i per a què el país i el sector avanci cal que les nostres empreses creixin, que puguin crear riquesa, generar llocs de treball de qualitat, dinamitzar l’economia de les seves comarques o pobles d’influència, i també eines com la internacionalització, recerca, desenvolupament i innovació, etc.. i en aquesta línia s’inscriu aquest Saló Produqte que compleix tot just 2 anys i que promet ser, com s’està demostrant, cita obligada per al sector agroalimentari i el consumidor/públic en general”, ha conclòs el conseller.
 
L’organització del saló Produqte se suma a altres iniciatives que el Departament du a terme a través de PRODECA per a la promoció dels productes alimentaris de qualitat i de proximitat, entre les quals cal comptar la participació en la fira Mercat de Mercats a Barcelona o la fira Degusta de Barcelona.
 
Produqte és un saló adreçat al consumidor final, amb venda directa, que ha de servir a les empreses expositores per a guanyar quota de mercat i reforçar la seva imatge de marca. Així, es vol establir una interrelació directa, de cara a cara, entre productor i consumidor.
 
Aquest saló aporta, entre altres coses, zones relacionades amb la gastronomia i la cuina, com a elements potenciadors de la relació productor-consumidor. A més, suposa la consolidació de l’obertura de la fira al conjunt del sector agroalimentari, fent un pas més enllà del sector primari.
 
 
Els productes de proximitat
 
La posada en marxa d’aquesta iniciativa respon a l’interès creixent entre els consumidors pels productes de proximitat, d’alta qualitat, amb venda directa amb el productor o bé mitjançant un circuit comercial curt. Per aquesta raó, el Departament ha considerat convenient la celebració d’aquest saló, adreçat al consumidor final, on es pot exposar i vendre productes alimentaris de qualitat i de proximitat.
 
Cada vegada hi ha més empreses que aposten per acostar-se al consumidor final, per tal de garantir un preu just al productor i aconseguir una producció sostenible en el temps. Els circuits curts impliquen, com a màxim, un intermediari entre pagès i consumidor, com ara un restaurant o una botiga de productes artesans, mentre que la venda directa és l'activitat comercial entre productor i consumidor sense intermediaris. El consumidor valora positivament rebre de forma directa i sense tants intermediaris un producte més pròxim, fresc, i de temporada.
 
 
Empreses participants:
 
 
EMPRESA
POBLACIÓ
COMARCA
PRODUCTE
1
FORMATGES MONT-BRÚ
MOIÀ
BAGES
Fomatge
2
MEL CAN TONI
SERÒS
SEGRIÀ
Mel
3
BADIA VINAGRES
MOLLERUSSA
PLA D'URGELL
Vinagres
4
FLORENCI FONT CANAL
RIPOLL
RIPOLLÈS
Embotits
5
LO + BO DE LLEIDA
MOLLERUSSA
PLA D'URGELL
Coques
6
BETARA FORMATGES - PERAFITA
PERAFITA
OSONA
Formatges
7
CAMP I SECCIÓ DE CRÈDIT DELS TORMS
ELS TORMS
GARRIGUES
Oli DOP GARRIGUES
8
GIRÓ PORT CANTÓ
SORT
PALLARS SOBIRÀ
Cerveses
9
BOSCH I CASALS EMBOTITS
Sant Feliu Sasserra
BAGES
Embotits
10
BOLETS PRADES
LLESP
ALTA RIBAGORÇA
Bolets
11
ÀPATS FOOD / XECMA
SANT FELU DE CODINES
VALLÈS ORIENTAL
Plats cuinats
12
MAS BURET
SANT MARTÍ DE TOUS
ANOIA
MEL
13
LACTICS LA TOSSA
IGUALADA
ANOIA
LÀCTICS
14
LQ VEDELLA DELS PIRINEUS
LA SEU D'URGELL
ALT URGELL
carn
15
LQ PERA DE LLEIDA
LLEIDA
SEGRIÀ
pera
16
CELLER VEGA AIXALÀ
VILANOVA DE PRADES
CONCA DE BARBERÀ
vi DO Conca de Barberà
17
GREMI DE FORNERS DE LES TERRES DE LLEIDA
LLEIDA
SEGRIÀ
pa
18
LQ DOP OLI LES GARRIGUES
LLEIDA
SEGRIÀ
Oli
19
DIPUTACIÓ / PROMECO
LLEIDA
SEGRIÀ
INSTITUCIONAL
20
DAAM / PRODECA
BARCELONA
 
INSTITUCIONAL
21
ESCOLA DE HOSTELERIA DE LLEIDA
LLEIDA
SEGRIÀ
ESCOLA
22
ONDA RAMBLA
LLEIDA
SEGRIÀ
RÀDIO
23
RAMADERIA ROQUET
GIMENELLS
SEGRIÀ
llet
24
PIRENISSIM
VIELHA
VALL D'ARAN
formatge
25
DOP FORMATGE I MANTEGA DEL CADI
LA SEU D'URGELL
ALT URGELL
formatge
 
 
Empreses participants associades a ACAP:
 
L’Associació per a la Conservació de l'Agricultura de Proximitat (ACAP) és una agrupació de petits productors pagesos i ramaders que han posat els seus esforços en comú amb la intenció de mantenir i promoure una agricultura de proximitat sostenible, ambientalment racional, i econòmicament viable.
 
ACAP participarà en el saló Produqte amb 13 dels seus associats.
 
 
 
EMPRESA
POBLACIÓ
COMARCA
PRODUCTE
26
ACAP
Lleida
SEGRIA
Associació
27
Muu Llet Fresca
Altès
ALT URGELL
Llet fresca de vaca pasteuritzada
28
Olis Excellence
Juncosa
GARRIGUES
Olis
29
Formatges Vilavella
Basturs
PALLARS JUSSÀ
formatges de cabra
30
El Nostre Corder
Balaguer
NOGUERA
corder
31
Mas d'en Nogués
Maials
SEGRIA
fruits secs
32
Olis Bellaguarda
Bellaguarda
GARRIGUES
olis
33
Vedella de Cal Miró+Cunicos
Ponts - Ardèvol
SOLSONES
Vedella i conill
34
Manel Pla (Formatges Montllobè)
Aitona
SEGRIA
formatges de cabra
35
Casa Patau
Menarguens
NOGUERA
vins
36
Formatges Artesans de Ponent
Almacelles
SEGRIA
formatges de cabra
37
Embotits Casa Sunyer
Sarroca de Bellera
PALLARS JUSSÀ
xolIs
38
Mermelades i Conserves Blanch
Lleida
SEGRIA
mermelades i conserves
39
Tros de Sort
Sort
PALLARS SOBIRÀ
formatges de vaca
 
 
 
Espai gastronòmic
 
El Saló Produqte disposarà d’un espai d’animació gastronòmic en l’estand de PRODECA per a la presentació dels productes, xous de fogons amb cuiners reconeguts, classes de cuina, tastos, i xerrades. Els expositors estan convidats a participar-hi amb el seus productes.
 
 
Activitats gastronòmiques programades
 
Durant els quatre dies d’aquesta fira i dins l’espai central del Saló, es pretén mostrar una oferta de productes de qualitat i de proximitat, organitzant diferents actes, a destacar:
 
 • L’escola d’Hostaleria de Lleida cuinarà amb diferents productes del territori com són: la “Pera de Lleida” i la “Vedella dels Pirineus Catalans”.
 
 • L’associació de cuiners “La Xicoia” prepararà un plat amb carn de poltre.
 
 • S’organitzarà diversos tallers per als nens amb les col·laboracions del Gremi de Pastissers de Lleida, l’Associació de cuiners lleidatans “All Cuina” i on, amb les fruites de temporada, s’ensenya als petits a fer-ne un bon consum. Destaca el “taller de creacions de decoració amb fruita” dirigit per la reconeguda Judit Comes, que el realitzarà amb l’ajut dels més petits.
 
 • D’altra banda, diversos cuiners de renom elaboraran plats amb productes de la nostra terra:
 
  • Xixo Castanyo – Pa de Préssec.
  • Toni Rubies – Cuina dels Cargols.
  • Alex Salevic – La cuina i el vi de Corters del Segre.
  • Ivan Gummer – Fussió dolça a la cuina.
  • Enric Milla – La cuina de la mel.
  • Juanjo Bonateca – Fussió d’Italia amb productes de Lleida.
  • Ferreruela – Cuina amb Fruita.
 
 • També està programada una interessant ponència de “la cuina a Internet”, amb una degustació final per als assistents.
 
 • I com a cloenda del Saló, se celebrarà el “I Concurs gastronòmic del Saló Produqte” en homenatge al prestigiós cuiner Santi Santamaria, organitzat per l’associació de cuiners “All Cuina” on es premiarà, amb un àpat al restaurant “Racó de Can Fabes”, la millor recepta amb productes de les terres de Lleida.
 

1  

Imatges

Pelegrí, Reñé i Oró durant la presentació del Saló Produqte

Pelegrí, Reñé i Oró durant la presentació del Saló Produqte 5202