Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Pelegrí assenyala davant la premsa internacional que Barcelona i Catalunya són un símbol de la dieta mediterrània

També afirma que, gràcies a l'èxit de la cuina catalana, el nostre país és un motor alimentari i gastronòmic mundial

query_builder   30 setembre 2011 11:28

event_note Nota de premsa

Pelegrí assenyala davant la premsa internacional que Barcelona i Catalunya són un símbol de la dieta mediterrània

També afirma que, gràcies a l'èxit de la cuina catalana, el nostre país és un motor alimentari i gastronòmic mundial

Ha fet aquestes declaracions durant la presentació d’Alimentaria 2012 a representants de la premsa de tot el món
Els compomnents de la taula
El conseller Pelegrí amb amb les personalitats que han participat en la inauguració i el director d'Alimentaria, J. Antonio Valls
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha afirmat aquest matí, en la presentació a la premsa internacional d’Alimentaria 2012, que Barcelona i Catalunya són un símbol de la dieta mediterrània, patrimoni cultural immaterial de la Humanitat, i constitueixen un motor alimentari i gastronòmic mundial.
 
La intervenció del conseller Pelegrí ha tingut lloc a la Casa Llotja del Mar de Barcelona, davant de més de 60 periodistes internacionals especialitzats en la indústria alimentària, a més de premsa espanyola i catalana, en un acte organitzat per Alimentaria per presentar l’edició de l’any vinent d’aquesta fira, una de les  més importants del món.
 
Junt amb el conseller, en la inauguració de la jornada de presentació d’Alimentaria han intervingut Josep Lluis Bonet, president del Comitè Organitzador d’Alimentaria, president de Freixenet i president de Fira de Barcelona; Isabel Bombal, directora general d’Indústria i Mercats Alimentaris del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí; Fernando Salazar, vicepresident executiu de l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX);  i Jesús Serafín Pérez-Díaz, president de la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes i president del Consell d’Administració de la Confederació Europea d’Indústries Alimentàries.
 
Pelegrí ha subratllat en la seva intervenció que “Catalunya és un país mediterrani obert, dinàmic i avançat que es caracteritza per haver incorporat als productes més emblemàtics de la dieta mediterrània –blat, oli i vi- molts altres productes que destaquen per la seva excel·lència i gran qualitat, tant del propi territori com de la resta del món, i els ha transformat en una de les cuines més emblemàtiques del planeta”.
 
El conseller ha afegit que la cuina catalana, amb figures de primer nivell com Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda i el desaparegut Sant Santamaria, constitueix un dels eixos principals de la cultura de Catalunya i de la riquesa del nostre país, que és també gastronòmica.
 
Pelegrí ha explicat, a més, que la declaració de la dieta mediterrània com a patrimoni cultural immaterial de la Humanitat “és un reconeixement importantíssim perquè posa en valor uns aliments, un model d’alimentació i uns hàbits que són propis de la cultura mediterrània però que sobretot aporten salut i benestar a la població”.
 
El conseller ha recordat a la premsa internacional de Catalunya constitueix avui en dia un dels principals clústers agroalimentaris d’Europa; que la fira Alimentaria és la segona o tercera més important del món en el seu àmbit, i que el sector agroalimentari català és el primer sector industrial de l’economia catalana.
 
Pelegrí ha destacat també que el sector agroalimentari català és emprenedor, innovador i competitiu. Des de l’any 2000, la indústria agroalimentària catalana ha incrementat la seva taxa de cobertura (exportacions-/importacions) en 20 punts percentuals. A més, és un sector resistent a la crisi econòmica, que fins i tot des de 2007 ha augmentat el seu potencial exportador en 10 punts.
 
Per al responsable de l’Administració agrària catalana, Alimentaria s’ha transformat en el millor aliat de l’agroindústria catalana perquè té com a prioritat ajudar-la en la seva internacionalització, en el seu desenvolupament i en la seva capacitat de negoci. “Alimentaria constitueix un magnífic aparador, amb una projecció internacional molt gran, de la nostra riquesa alimentària”, ha afegit.
 
Pelegrí ha afirmat que Catalunya ha d’internacionalitzar la seva economia, en el sentit d’augmentar les seves exportacions agroalimentàries. “Volem exportar cada dia més a un mercat cada vegada més globalitzat”, ha afirmat, i ha volgut subratllar que “el nostre mercat és tot el món”.
 
 
Presència del DAAM a Alimentaria 2012
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) serà present a Alimentaria Barcelona 2012 a través de Prodeca, que gestionarà estands per a la participació d’empreses catalanes al Pavelló de les Autonomies, Intervin, Intercarn, Olivaria i Alimentació Ecològica.
 
La participació del Departament d’Agricultura té com a objectius difondre les principals línies de treball que es porten a terme en el sector alimentari, d’una banda, i, d’una altra banda, donar suport a les empreses en la participació en aquesta fira internacional de gran relleu professional.
 
En el Pavelló de les Autonomies, l’estand del DAAM es dividirà en dues grans àrees: la institucional i la d’empreses del sector alimentari.En la primera es difondran les característiques i els productes emparats per un distintiu de qualitat –Denominació d’Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP), Denominació Garantida i Marca Q -, així com els elaborats de manera artesana i tradicional. Alhora s’hi mostraran les activitats que es duen a terme per impulsar el sector agroalimentari: formació, transferència i tecnologia, i actuacions relatives a pesca. En l’àrea d’empreses estaran presents 35 firmes expositores de vinagres, fruita, conserves de peix, xocolata, salses, làctics, pastisseria, caviar, entre d’altres, que oferiran els seus productes.
 
Pel que fa a Intercarn, l’estand del Departament d’Agricultura es dedicarà a la participació d’empreses del sector carni i de transformació càrnia, i a la difusió de les línies d’actuació en matèria de recerca, desenvolupament i innovació que es porten a terme a través de l’IRTA, que, a més, també serà present a INNOVAL i a l’espai Alimentaria HUB (R+D+I).
 
Pel que fa a Olivaria, l’estand acollirà cooperatives i empreses del sector oleícola del nostre país, i es presentaran les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva que hi ha a Catalunya, amb la participació a la Barra d’Olis.
 
A Intervin, el Departament, a través de Prodeca i lncavi, donarà protagonisme a les empreses del sector vinícola català que hi seran presents. Tindran una especial presència les denominacions d’origen del vi i cava de Catalunya, i es portaran a terme diferents actes promocionals per tal de donar a conèixer la diversitat i la riquesa dels vins de Catalunya i, concretament, s’habilitarà una zona per a tast professional de vins i caves.
 
D’altra banda, al Pavelló de les Autonomies s’habilitarà un espai de cuina i demostració per a la realització d’activitats gastronòmiques i de presentació de productes, que estarà a disposició de totes les empreses participants als estands de Catalunya, amb l’objectiu de mostrar als professionals visitants la diversitat d’usos que tenen els aliments.
 
A més, està previst que les empreses expositores dels estands de Catalunya participin amb els seus productes amb els diferents escenaris que planteja Alimentaria: BCNVanguardia, Taste & Flavours, Village, Concurs Cuiner de l’any, així com una participació visual i amb producte a l’espai Programa Hosted Buyers, en els quals es presentaran ponències sobre productes agroalimentaris, vins i caves catalans.
 
El suport del Departament d’Agricultura es farà palès també amb la inauguració del Congrés de la Dieta Mediterrània i del Congrés BCNVanguardia, que aniran a càrrec del conseller Pelegrí.
 
 
 

2  

Imatges

Els participants en la inauguració

Els participants en la inauguració 4739

Intervenció del conseller Pelegrí

Intervenció del conseller Pelegrí 5577