Justícia

El Departament de Justícia, distingit en la primera edició dels Premis a les Bones Pràctiques en Justícia

query_builder   10 octubre 2011 13:14

event_note Nota de premsa

El Departament de Justícia, distingit en la primera edició dels Premis a les Bones Pràctiques en Justícia

Els guardons, que atorga el Ministeri de Justícia, reconeixen projectes que fomenten la modernització judicial
 
El Departament de Justícia ha rebut una menció especial per la gestió de l’Arxiu Central via radiofreqüència
El Ministeri de Justícia ha concedit una distinció al Departament de Justícia en el marc dels Premis a les Bones Pràctiques en Justícia 2011, els primers guardons que s’atorguen a l’Estat espanyol per al reconeixement i la difusió d’experiències i procediments que contribueixen al procés de modernització judicial. Un total de 34 pràctiques han competit en els premis.
 
El Departament ha obtingut una menció honorífica per la gestió de l'Arxiu Central amb tecnologia de radiofreqüència (RFID).
 
El Departament de Justícia és pioner en la informatització de la gestió documental que genera l’activitat judicial. La tecnologia RFID aplicada a aquest àmbit funciona mitjançant la incorporació d’un xip i una antena radioelèctrica a cadascun dels expedients. El sistema, desenvolupat i implementat pel Departament, permet identificar cadascun dels arxius que es vol traslladar a l’Arxiu Central amb una etiqueta que conté el xip RFID, que col·loca el personal de l’oficina judicial. Aquest xip permetrà identificar aquests arxius i incorporar-hi informació a distància mitjançant organitzadors digitals (PDA) que estan connectats a la xarxa d’Internet a través de tecnologia sense fils (WIFI).
 
D’aquesta manera, des del mateix moment que un assumpte finalitza la seva tramitació a un jutjat i es transfereix a l’Arxiu Central, és possible saber la seva ubicació exacta així com atendre de manera eficaç i ràpida una petició de consulta d’aquest expedient. A banda de permetre una gestió més segura, àgil i eficient, aquest sistema és idoni per al control exhaustiu de grans volums documentals, com és el cas dels arxius de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.
 
Des de gener de 2011, el sistema és plenament operatiu en els jutjats de l’Hospitalet de Llobregat i actualment s’està treballant en la seva implantació als jutjats de Barcelona de la Ciutat de la Justícia, que, en una primera fase pilot, afectarà els jutjats mercantils de Barcelona.
 
Cal recordar que el Departament de Justícia també està fent servir la tecnologia d’identificació per radiofreqüència a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC). En aquest cas, el sistema permet incrementar l’exactitud i l’eficàcia de les operacions logístiques que requereix la gestió del trasllat i ubicació de cadàvers a l’IMLC.