Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Govern demanarà un règim diferenciat per la flota costanera o litoral del Mediterrani en la futura Política Pesquera Comuna

query_builder   19 octubre 2011 09:23

event_note Nota de premsa

El Govern demanarà un règim diferenciat per la flota costanera o litoral del Mediterrani en la futura Política Pesquera Comuna

El passat 13 de juliol la Comissió Europea va presentar la proposta de paquet legislatiu de reforma de la Política Pesquera Comuna (PPC) que substituirà l’actual i es preveu entri en vigor el 2013.
 
El Departament d’Agricultura ha analitzat la proposta de reforma amb els diferents sectors afectats: extractiu, aqüicultura, comercialitzadors, món científic, ONG’s i sindicats per tal de recollir les diferents valoracions i consensuar un posicionament de Catalunya davant la reforma.
 
La major part dels sectors consultats han coincidit en que l’actual proposta mostra un gran desconeixement de la realitat del sector de la pesca, l’aqüicultura i del sector de la comercialització del Mediterrani català, i que les propostes plantejades són de difícil aplicació al sector català.
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació Medi Natural, Josep Maria Pelegrí  ha posat de manifest l’important esforç que ja venen fent les confraries de pescadors i la flota pesquera de Catalunya per complir amb els requisits i condicionants de sostenibilitat que marca la política pesquera i ha reclamat que es posi en valor aquest esforç i que es tingui en compte la realitat i especificitat de la flota mediterrània ja que “els mecanismes i propostes presentats per la Comissió estan clarament adreçats a la realitat de la flota d’altura Atlàntica i l’aplicació d’aquests instruments al Mediterrani, és molt difícil i podria posar en greu risc la viabilitat de la flota pesquera catalana”.
 
Això és especialment significatiu pel que fa a l’aplicació de concessions de drets de pesca transferibles com a mesura de gestió adreçada a eliminar l’excés de capacitat de la flota i millorar els resultats econòmics del sector pesquer. Aquests mecanismes, dissenyats per a pesqueries sotmeses a quotes, no es poden aplicar al nostre sector, composat principalment per una flota costanera, amb una dimensió empresarial de caràcter familiar, que feineja dins el mar territorial amb marees diàries, desenvolupa pesqueries mixtes i presenta un gran vulnerabilitat socioeconòmica. Així el Departament considera que els objectius que persegueix la implantació de les concessions de pesca poden ser assolits amb altres mecanismes de gestió més adients per a les pesqueries mixtes del Mediterrani.
 
La proposta realitzada per la PPC d’eliminació dels descarts tampoc respon a la realitat d’aquesta pràctica en les pesqueries mixtes mediterrànies. Els principals descarts generats per la flota catalana són espècies sense interès comercial i/o espècies d’interès comercial de talla inferior a la reglamentària, i que per tant, no es veuran reduïts amb els criteris fixats per la Comissió. Per altra banda, l’obligació de desembarcar els descarts i la seva transformació en farines, suposarà una despenalització de la pesca d’immadurs, que és una de les grans preocupacions del Mediterrani. Per tot això el Departament proposa que s’analitzi la problemàtica dels descarts de forma singularitzada a cada calador i modalitat pesquera, i que s’apliquin solucions basades en la millora de la selectivitat dels arts, establiments de vedes espacials o temporals per minimitzar la captura de juvenils, modificant horaris o maniobres de pesca, etc.
 
La singularitat de les pesqueries catalanes, la importància i vulnerabilitat de les zones costaneres fortament vinculades a la pesca, i l’estructura i dimensió del sector pesquer català, reclamen que s’apliquin mecanismes de flexibilitat en la PPC que permetin assolir els objectius perseguits d’una forma coherent i equilibrant les dimensions ambientals, econòmiques i socials de la pesca.
 
Per això el Departament demanarà que la PPC estableixi un règim diferenciat per la flota costanera o litoral del Mediterrani, de teixit familiar, que realitza marees diàries dins dels caladors locals, fortament lligada al territori, i que plateja unes problemàtiques i necessitats molt diferents a la flota europea Atlàntica.
 
El Departament convidarà a les altres Comunitats autònomes amb una problemàtica similar, Balears, València, Murcia, Andalusia i Canàries, a sumar-se a aquesta petició i presentar un posicionament comú davant la reforma de la PPC.