Delegació a Lleida

La Taula Estratègica de l'aeroport d'Alguaire analitzarà la viabilitat de deu projectes de gestió ambiental i paisatgística que proposen experts europeus

La Taula Estratègica de l'aeroport d'Alguaire analitzarà la viabilitat de deu projectes de gestió ambiental i paisatgística que proposen experts europeus

query_builder   21 octubre 2011 19:07

event_note Nota de premsa

La Taula Estratègica de l'aeroport d'Alguaire analitzarà la viabilitat de deu projectes de gestió ambiental i paisatgística que proposen experts europeus


  • Una de les idees preveu un centre de producció d’hidrogen a partir de biomassa i residus d’animals
  •  Altres suggeriments fan referència a activitats d’innovació de disseny industrial i experimentació aeroespacial, de serveis destinats al sector agrari, d’aprofitament turístic, de creació cultural o de divulgació astronòmica
  •  Ramon Farré veu possible que algunes d’aquestes propostes prosperin en pocs anys
 
Foto workshop a Alguaire
Ramon Farré i Francesc Muñoz en la presentació de les conclusions del workshop

 

La Taula Estratègica per a l’impuls de l’aeroport de Lleida-Alguaire estudiarà a fons les deu idees per dotar de nous continguts i qualitats alternatives aquesta infraestructura que han aportat els seixanta experts europeus participants en el workshop internacional sobre gestió paisatgística i ambiental dels aeroports regionals que ha organitzat la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració d’Aeroports de Catalunya i la Universitat de Lleida. Així ho ha manifestat el delegat del Govern a Lleida i coordinador de la taula, Ramon Farré, en el transcurs de l’última de les sessions.
 
Entre les idees escollides hi figura la construcció a les instal·lacions de l’aeroport d’un complex per a la producció i la innovació energètica molt vinculat amb l’activitat agropecuària i capaç de crear una imatge de marca per a l’aeroport i el territori única a Europa. En aquest sentit, el projecte proposa la creació d’un centre per a la producció d’hidrogen a partir de biomassa i residus d’animals que es combinaria amb activitats per a la innovació agrícola que utilitzaria la mateixa energia produïda. Segons els experts, l’aeroport d’Alguaire podria produir una quantitat propera als 13.000 megavats d’energia elèctrica per hora y més de 5.000 megavats de calor en un any.
 
Una altra proposta, que recull un projecte mai portat a terme del bioquímic lleidatà Joan Oró, reconegut pel seu treball d’investigació a la NASA, és la creació d’un centre lúdic-científic sobre els orígens de l’Univers. El parc oferiria un programa innovador a nivell Europeu sobre l’educació i la sensibilització sobre la temática de l’astronomia, l’univers, la investigació aeroespacial i la seva tecnologia, tot plegat en col·laboració amb el Parc Astronòmic del Montsec.
 
Altres idees seleccionades han estat la creació d’un centre d’innovació d’activitats de disseny industrial i experimentació aeroespacial; l’oferiment de serveis comercials i d’assessorament a l’agricultura; el tractament paisatgístic dels entorns de l’aeroport per oferir als passatgers que vinguin a practicar esports d’hivern la possibilitat de gaudir de l’avistament d’aus, activitat molt apreciada pels visitants britànics, per exemple; o l’establiment d’un centre de creativitat cultural, amb l’allotjament en diferents períodes de l’any d’artistes residents que treballin diferents vessants del medi ambient, entre altres.
 
Les deu idees finals han sorgit d’una tria d’entre trenta propostes, de manera que finalment n’ha estat seleccionada una per cadascun dels centres universitaris participants en el workshop.
 
Ramon Farré ha agraït la tasca duta a terme pel grup d’experts i s’ha mostrat convençut que “algunes de les idees d’avui podran ser una realitat en els pròxims anys, sempre en la mesura dels recursos disponibles”. El talent i la imaginació procedents del món acadèmic i aplicats sobre el propi terreny sempre són benvinguts per tirar endavant infraestructrures com la de l’aeroport de Lleida-Alguaire”, ha dit.
 
Activitats més enllà de la mobilitat
 
El director del Màster en Intervenció i Paisatge de la UAB, Francesc Muñoz, ha explicat que tots els treballs fets durant la setmana s’han dut a terme considerant tres qüestions. La primera, pensant l’aeroport lleidatà no només com un servidor de mobilitat sinó com a centre d’activitats paral·leles i interrelacionades; la segona, atenent a la necessitat actual de l’existència de sinèrgies entre els àmbits local i global, en què l’aeroport d’Alguaire forma part d’una xarxa d’infraestructures similars d’arreu del món; i tercer, realitzant propostes amb costos assumibles atesa la situació econòmica actual.  
 
El grup que ha pres part del workshop, com a activitat inclosa en el Màster en Intervenció i Paisatge, ha estat integrat bàsicament per professors i estudiants de darrer any de doctorat i del màster, de catorze nacionalitats i en representació de deu centres universitaris d’Europa, entre els quals catalans, inclosa la Universitat de Lleida, i de la resta de l’Estat. A banda de la UdL, la UPC i la UAB, són el Politècnico di Milano (Facultat d’Enginyeria i Arquitectura), Università di Pescara (Facultat d’Arquitectura), Istituto Universitario di Architettura di Venezia, Universidade Nova de Lisboa/Faculdade de Ciências Sociais e Humanas (Departamento de Geografia e Planeamento Regional), Instituto Superior Manuel Texeira Gomes de Portugal (Facultat d’Arquitectura) i la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.