Treball, Afers Socials i Famílies

El conseller Cleries reclama a l'Estat un finançament adequat per a la Llei de la dependència

Fins ara, la Generalitat ha cobert el 60% del total del finançament de la Llei, davant el 33% que aporta l'Estat

query_builder   26 octubre 2011 18:30

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries reclama a l'Estat un finançament adequat per a la Llei de la dependència

Fins ara, la Generalitat ha cobert el 60% del total del finançament de la Llei, davant el 33% que aporta l'Estat

El conseller Cleries durant les jornades
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha reclamat a l’Estat que doni a la Llei de la dependència el finançament adequat. Cleries ho ha reivindicat en el marc de la celebració de la IX Jornades de la Federació LARES de residències i serveis d’atenció a la gent gran del sector solidari, que s’ha celebrat avui a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés  i on han assistit un centenar de persones.
 
El conseller ha afirmat que el finançament que l’Estat dedica a l’aplicació de la Llei és insuficient. “Des de la seva posada en marxa, la Generalitat ha cobert un 60% del total del finançament, quan segons la mateixa norma l’aportació que han de fer les comunitats autònomes i el Ministeri ha de ser a parts iguales”, ha dit Cleries. L’Estat només ha fet front al 33% de la despesa. El 8% restant l’aporten els usuaris, a través del copagament.
 
El conseller ha lamentat aquest “greuge” i ha reclamat a l’Estat “que posi allò que li pertoca per llei”.
 
Cleries també ha fet referència a la diferència de costos que suposa un servei, segons la comunitat autònoma on es presti. “La llei atorga quantitats idèntiques a totes les comunitats autònomes, però és ben sabut que els serveis són més cars a Catalunya que a la major part de l’Estat”, ha dit el conseller. També ha remarcat que “una llei que parla de serveis hauria de pensar que val aquest servei a cada territori”.
 
El conseller ha citat com a exemple el cost de referència d’un servei de residència assistida per a gent gran Grau III que a Catalunya és de 1.869,41 euros. En canvi, l’Estat només preveu una prestació econòmica vinculada a servei de 833,96 euros. “Per salvar aquesta diferència ens toca complementar aquest import i, per tant, pagar més del que paguen altres governs autonòmics”, ha declarat Josep Lluís Cleries. El conseller ha afegit que “cal fer una reflexió econòmica, perquè en moments de dificultat econòmica és obligat parlar de números”.
Un sistema propi
Cleries ha aprofitat aquestes jornades per reafirmar el compromís del Govern d’implantar un Sistema català de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones amb dependència en la segona part de la legislatura. El conseller ha recordat que Catalunya té competències exclusives en matèria de serveis socials i “no hi volem renunciar”.
 
El conseller ha afirmat que “volem una llei pròpia amb finançament de l’Estat” i ha reclamat que l’Estat aclareixi que passarà amb l’aplicació d’aquesta llei a partir de l’any 2015. “Volem saber que passarà a partir de l’1 de gener de 2016 perquè la Llei només fa referència a la seva aplicació fins el 2015”, ha dit Cleries.
 
També ha explicat que cal impulsar un canvi de paradigma i promoure l’autonomia personal. En aquest sentit, el conseller ha dit que “hem de posar les persones al centre de les polítiques socials i atendre de forma més singular, especialitzada i personalitzada les dependències per envelliment, discapacitat o malalties mentals, ja que la Llei no pot atendre igual persones amb situacions ben diferents”.
 
El conseller també ha recordat que s’ha fet un gran esforç per posar la gestió al dia i resoldre els retard que s’havien acumulat en l’anterior legislatura. Fins ara, el Departament de Benestar Social i Família ja ha resolt el 95% de les valoracions i el 82% dels Programes Individuals d’Atenció (PIA) del total de sol·licituds presentades.