Salut

El Departament de Salut promou el debat sobre l'impacte social de la recerca biomèdica

El Departament de Salut promou el debat sobre l'impacte social de la recerca biomèdica

query_builder   27 octubre 2011 17:57

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut promou el debat sobre l'impacte social de la recerca biomèdica

 
Avui s’ha organitzat una jornada per presentar els resultats obtinguts de la Convocatòria de recerca clínica i serveis sanitaris 2006
 
L’expert Jonathan Grant ha subratllat la necessitat de mesurar els resultats dels projectes de recerca  
 
L’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) ha organitzat avui, 27 d’octubre, una jornada científica per presentar els resultats de la Convocatòria de recerca clínica i serveis sanitaris 2006. L’acte ha estat inaugurat pel director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, Carles Constante, i pel president de Consell d’Administració de l’AIAQS. L’organització de l’acte ha estat facilitada per Sanofi.
La jornada ha comptat amb la participació de Jonathan Grant, president de RAND Europe i promi­nent expert mundial en el desenvolupament d’estudis d’impacte de la recerca en ciències de la salut, el qual ha subratllat la necessitat de mesurar els resultats dels projectes de recerca i ha presentat exemples útils per orientar futures inversions en recerca biomèdica amb fons públics de la qual tots, promotors, finançadors, avaluadors i investi­gadors, són responsables.
L’organització que Jonathan Grant presideix, RAND Europe, desenvolupa mètodes i instruments de fàcil aplicació per mesurar l’impacte social de la recerca biomèdica.
Com a resultat de l’aplicació d’aquestes eines de mesura, actualment el govern del Regne Unit  condiciona un 20% del finançament que reben les universitats britàniques a l'impacte que les seves activitats tenen en la societat.
Grant ha destacat que els estudis que han quantificat i avaluat el retorn econòmic de la  recerca biomèdica realitzada al seu país han afavorit el fet que s’hagi decidit mantenir la inversió pública en la conjuntura actual de crisi econòmica.
 
Presentació dels resultats científics i de les possibles aplicacions de la Convocatòria de recerca i serveis sanitaris 2006
El Departament de Salut i el Departament d’Economia i Coneixement van invertir, l’any 2006, més d’un milió d’euros en divuit projectes de recerca clínica i en serveis sanitaris, amb l’objectiu d’omplir buits de coneixement i ajudar a la presa de decisions. Aquesta convocatòria es distingeix perquè està clarament orientada a assolir troballes d’aplicació i implementació directes.
L’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) ha dut a terme la gestió de la convo­catòria i l’avaluació científica. La Jornada inclou la pre­sentació d’un balanç general dels projectes i dels resultats d’una enquesta sobre les accions de transferència dutes a terme. D’altra banda, els equips investigadors presentaran els resultats científics obtinguts i les possibles aplicacions dels projectes finançats.
 
Breu CV de Jonathan Grant
Jonathan Grant és el president de RAND Europe des de l’any 2006. És doctorat per la Facultat de Medicina del King’s College London. Ha publicat extensament en l’àmbit de les polítiques de R+D en ciències de la salut, la utilització de la recerca i l’evidència científica en les polítiques públiques. Ell i el seu equip assessoren la implementació de l’Estratègia d’R+D del Departament de Salut de la Gran Bretanya, anomenada Best Research for Best Health. Ha liderat l’anàlisi de l’Oficina Nacional d’Auditoria del Regne Unit sobre la utilització de la recerca en la definició de polítiques públiques, anomenada Getting the Evidence. Prèviament, a més, va ser cap de polítiques de la Wellcome Trust.
 
Per a més informació sobre la jornada i els projectes
Memòria de la Convocatòria de recerca clínica i en serveis sanitaris 2006
 
 
27 d’octubre de 2011