Delegació a Lleida

"La Ruta dels Orígens" ofereix un nou itinerari turístic, cultural i educatiu entre Catalunya i Midi-Pyrénées sobre la creació de l'univers, la vida i el poblament dels Pirineus

"La Ruta dels Orígens" ofereix un nou itinerari turístic, cultural i educatiu entre Catalunya i Midi-Pyrénées sobre la creació de l'univers, la vida i el poblament dels Pirineus

query_builder   2 novembre 2011 20:07

event_note Nota de premsa

"La Ruta dels Orígens" ofereix un nou itinerari turístic, cultural i educatiu entre Catalunya i Midi-Pyrénées sobre la creació de l'univers, la vida i el poblament dels Pirineus

 
· El Consorci del Montsec i l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric de Sant Llorenç de Montgai són dos dels sis socis del projecte
 
· Ramon Farré i Ramon Tremosa veuen en la iniciativa transfronterera una eina potent de promoció del patrimoni natural i històric del territori pirinenc, així com de divulgació de les recerques científiques que s’hi fan
 
 
Imatge de la inauguració
Farré i Tremosa en l'acte inaugural de la ruta (Foto: Consorci del Montsec)
El delegat del Govern a Lleida i vicepresident del Consorci del Montsec, Ramon Farré, i el diputat al Parlament Europeu Ramon Tremosa, han donat avui el tret de sortida oficial al projecte transfronterer de divulgació científica “La Ruta dels Orígens”, en un acte que ha tingut lloc al Centre d’Observació de l’Univers d’Àger (COU).
 
El projecte “La Ruta dels Orígens” consisteix en un nou itinerari turístic, cultural i educatiu entre Catalunya i Midi-Pyrénées que permetrà al públic en general i als escolars descobrir a l’àrea dels Pirineus les múltiples recerques científiques sobre els inicis de l’univers, de la vida, de la pròpia serralada i de l’home, a través d’una àmplia diversitat d’activitats pedagògiques i participatives relacionades amb paleontologia, arqueologia, geologia o astronomia. Cada una de les etapes de la ruta presentarà un període concret de la nostra evolució i la ruta sencera aportarà una visió global dels orígens, des del Big Bang fins a l’aparició de la humanitat i el poblament dels Pirineus.
 
Finançat per la UE a través del FEDER i inscrit dins el programa operatiu de cooperació territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013 (POCTEFA), “La Ruta dels Orígens” compta amb sis institucions i entitats catalanes i franceses com a membres associats. Es tracta,  per part catalana, del Consorci del Montsec, que actua com a cap de fila del projecte, l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric – Sant Llorenç de Montgai i el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els actors francesos del projecte són la Cité de l’Espace de Toulouse, el Muséum d’Histoire Naturelle de la mateixa ciutat i l’associació À Ciel Ouvert, de Fleurance.
 
Amb “La Ruta dels Orígens” es plantegen unes accions globals, que impliquen al conjunt dels socis del projecte, i unes accions temàtiques, realitzades per un o més dels socis. Les actuacions comunes inclouen el desenvolupament d’una ruta turística i educativa permanent formada per animacions individuals concebudes pels socis d’ambdós costat de la frontera; la creació d’una exposició permanent sobre els orígens de la Vida i de l’Univers, a la Cité de l’Espace; i la creació d’una exposició itinerant sobre el tema dels Orígens que recorrerà el territori pirinenc durant diversos anys.
 
Ramon Farré ha destacat l’esperit de cooperació transfronterer de “La Ruta dels Orígens” com a mètode de treball en el marc europeu. El delegat del Govern ha considerat aquesta iniciativa “un bon exemple de col·laboració entre països units i no pas separats pels Pirineus”. “La construcció d’Europa -ha afegit- es fa institucionalment, però també mitjançant projectes compartits entre països veïns”.
 
Exposició itinerant
 
En el transcurs de la inauguració de “La Ruta els orígens” també s’ha dut a terme l’estrena de l’exposició itinerant sobre el tema dels Orígens. El moment del descobriment de la placa de presentació de l’exposició ha estat enregistrat i s’enviarà als socis francesos del projecte perquè es pugui projectar demà en el seu acte d’inauguració, a la Cité de l’Espace.
 
L’exposició, destinada a un públic familiar, inicia la seva vigència al COU i serà acollida en el futur pels diferents socis del projecte. Tracta la qüestió dels orígens, tant des del punt de vista astronòmic com paleontològic. Cada lloc que aculli l’exposició l’enriquirà a partir de la seva pròpia temàtica. Així, l’exposició anirà evolucionant amb el temps i crearà un fil conductor entre tots els espais i les diferents disciplines.
 
El visitant descobrirà amb aquesta exposició que al cor de l’astronomia, la paleontologia o l’arqueologia es troben les mateixes qüestions universals que ens mouen a tots: qui som i d’on venim? Des dels orígens de la Humanitat fins als primers instants de l’Univers, l’exposició mostrarà les grans idees que guien aquesta recerca i mostrarà com, malgrat els temes de recerca molt diferents, els científics utilitzen un mètode comú per tal de resoldre les diferents qüestions que es plantegen. Es tracta sempre de restituir una història a partir d’indicis escassos: ossos per a la paleontologia, observacions per a l’astronomia, per exemple.
 
Un model de turisme innovador
 
Ramon Farré i Ramon Tremosa han destacat la tasca de promoció que “La Ruta dels Orígens” desenvoluparà en els propers anys d’un model de turisme innovador, respectuós amb l’entorn i que posi en valor, d’una banda, el patrimoni natural i històric ric i divers de les zones implicades i, d’una altra, els coneixements científics generats per les recerques efectuades sobre aquest patrimoni.
 
La proposta s’adreça a tres tipus de públic: als visitants individuals en família o en grup; als visitants escolars, amb nombroses activitats pedagògiques transfrontereres en correspondència amb els programes escolars d’ambdós països (trobades amb investigadors, participació en les excavacions, intercanvis, etc.); i als visitants “estudiants” sense límit d’edat per a realitzar estades de formació i de sensibilització cap a la ciència, amb possibilitat de participar en els treballs arqueològics o en cursos i seminaris de formació sobre els temes científics del projecte.
 
Per tal de garantir el respecte als continguts i a la qualitat de les actuacions que es posaran en marxa a tots nivells, s’ha constituït un Comitè d’Orientació. Format per un nombre igual de representants per territori, acull experts en tots els àmbits científics implicats (astronomia,  geologia, paleontologia, evolució hu l’estudi mana, educació i/o divulgació científica i especialistes de l’economia turística).

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
DOC | 77