Protecció Civil

Es manté la Prealerta del Pla Inuncat per precipitacions i per mal estat de la mar

Direcció General de Protecció Civil: incidències relacionades amb pluges fins les 19.00 h

query_builder   4 novembre 2011 19:49

event_note Nota de premsa

Es manté la Prealerta del Pla Inuncat per precipitacions i per mal estat de la mar

Direcció General de Protecció Civil: incidències relacionades amb pluges fins les 19.00 h

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT arran de l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de situació meteorològica de risc per pluges i per mal estat de la mar.
 
Previsió de pluges la propera nit:
Es poden superar els 20 l/m2 en mitja hora a gairebé tot el territori corresponent a litoral, prelitoral i centre: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Igualment cal tenir en compte que en gran part del territori s'han acumulat en les últimes 36 hores una gran quantitat de precipitacions i es poden superar en diversos llocs els 100 l/m2 en 24 h.
 
 
Estat de la mar la propera nit:
Les onades poden superar els 2.5 m en tot el litoral: Baix Camp, Baix Ebre, Tarragonès, Baix Penedès, Montsià, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva, Baix Empordà i Alt Empordà.
Hi haurà mar de fons del sud-est.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut des de la passada matinada fins les 19.00 un total de 191 trucades relacionades amb l'episodi de pluges. La franja horària en que se n'ha rebut més ha estat entre 14.00 i 14.30 amb 19 trucades ateses.

Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 27 avisos relacionats amb la pluja entre les 14.00 i les 19.00 hores. D'aquesta manera, en tot el dia, el total acumulat d'avisos és de 64, que únicament han significat 31 sortides dels Bombers.
 
En la majoria de casos es tracta d'actuacions en  trams d'algunes vies afectats per petits despreniments de terra que s'han hagut de netejar. També avisos per baixos inundats, com per exemple a Calafell, on els Bombers han hagut de treure aigua de 2 escoles. A la Santa Creu, ubicada al carrer Joan Nin i Romeu els Bombers han netejat els embornals del pati del centre, que estava ple d'aigua de pluja i de la que els entrava de la riera que transcorre just al costat. I al CEIP Castell de Calafell, els Bombers han inspeccionat l'edifici, ja que els entrava aigua per les finestres i per alguns punts de la façana, però s'ha determinat que no hi havia cap mena d'afectació estructural.
 
La resta d'avisos han estat per arbres o branques caigudes. Cap persona no ha resultat ferida com a conseqüència d'aquests serveis.
 
Els avisos rebuts entre les 14.00 i les 19.00 h es distribueixen així:
  • Regió d'Emergències de Girona: 2
  • Regió d'Emergències de Tarragona: 7
  • Regió d'Emergències de Lleida: 4
  • Regió d'Emergències Centre: 3
  • Regió d'Emergències Metropolitana Nord: 4
  • Regió d'Emergències Metropolitana Sud: 7

Afectacions viàries:

Continuen tallades la C-37z i la C-1411b, per esllavissades la primera i per acumulació d’aigua la segona.

No hi ha afectacions rellevants en subministrament elèctric ni en el tràfic ferroviari.

La DGPC demana especial precacució en la conducció i en la proximitat de la costa. Convé no apropar-se a passejos marítims, espigons, esculleres ni llocs on trenquin les onades, ja que poden superar els 2.5 m en gran part de la costa.

Igualment, cal estar molt atents al cabal de rius i rieres i evitar travessar guals que no siguin segurs i estiguin degudament senyalitzats.