Protecció Civil

Protecció Civil manté la prealerta del pla Inuncat pel creixement del cabal dels rius del Nord-oest de Catalunya i pel mal estat de la mar

query_builder   7 novembre 2011 14:17

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté la prealerta del pla Inuncat pel creixement del cabal dels rius del Nord-oest de Catalunya i pel mal estat de la mar

  • El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès la finalització de l’avís meteorològic de risc per acumulacions superiors als 100 litres en 24 hores, tot i que s’esperen pluges febles a la meitat Nord de Catalunya
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, a partir de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Endesa Generación, degut a la continuïtat en el creixement del cabal dels rius del nord oest de Catalunya, bàsicament La Garona.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzat l’Avís de situació meteorològica de risc per pluja acumulada superior a 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Tot i això, es preveuen pluges febles a la meitat Nord de Catalunya.
 
Pel que fa a l’estat de la mar el Servei Meteorològic informa que es poden donar onades a la mar superiors als 2.50 metres (maregassa) durant tot el dia d’avui a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Montsià i Selva. Hi haurà mar de fons de component est, i el vent bufarà de component nord i est moderat, amb cops forts.
 
La DGPC demana especial precaució en la proximitat de rius i rieres i evitar creuar guals o passos subterranis, excepte que estiguin degudament senyalitzats i segurs. Cal extremar, doncs, les precaucions. Aquesta advertència és especialment important pel que fa als municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès, Pla de l’Estany, Maresme i als municipis de la Vall d’Aran per on passa La Garona.
 
Situació dels rius segons informacions facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua:
  • La Garona: Ha augmentat el seu cabal respecte la matinada, passant dels 76m3/s a 80 m3/s,
  • Llobregat de Muga i Orlina: Un cop assolida la punta de cabal continua el descens, amb un cabal actual a Peralada de35 m3/s. Si no es produeixen noves precipitacions, la tendència és que continuï aquest descens.
  • Muga: Un cop assolida la punta de cabal continua el descens, amb un cabal actual a Castellód’Empúries de 75 m3/s. Si no es produeixen noves precipitacions, la tendència és que continuï aquest descens.
  • Daró: Els cabals del Daró a la Bisbal d’Empordà i a la Serra de Daró continuen disminuint i ahores d’ara es situen al voltant dels 12 i 35 m3/s respectivament. Aquesta tendència decreixent continuarà si no es produeixen noves precipitacions.
  • Ter: La punta de cabal del Ter a la desembocadura a Torroella de Montgrí ha estat de 220 m3/s. Ahores d’ara s’està produint el descens de cabals i hi circulen 185 m3/s. Aquesta tendència decreixent continuarà si no es produeixen noves precipitacions.
  • Onyar: Un cop assolida la punta de cabal continua el descens, amb un cabal actual de 20 m3/s. Sino es produeixen noves precipitacions, la tendència és que continuï aquest descens.
  • Riera de Santa Coloma: La punta de cabal de la riera de Santa Coloma a Fogars de la Selva ha estat de 35 m3/s. Ahores d’ara s’esta produint el descens de cabals i hi circulen 25 m3/s. Aquesta tendència decreixent continuarà si no es produeixen noves precipitacions.
  • Embassament de Foix: L’embassament d Foix continua sobreeixint (cota 100,53) i es preveu que ho continuï fent durant les properes hores.
  • Embassament de Portbou: L’embassament de Portbou ha deixat de sobreeixir. Es possible que es vessi un petit cabal per efecte del vent.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).